У Дому здравља почела вакцинација без електронске пријаве

На лечењу у Дому здравља девет пацијената

На лечењу у Дому здравља девет пацијената

Вакцинација грађана који се нису пријавили преко портала е-Управе од јуче је започела и у Дому здравља у Новој Вароши. Ванредна акција имунизације становништва трајаће у наредних десетак дана, а спроводи се, као и до сада, на вакциналном пункту при Служби за здравствену заштиту одраслог становништва (Општа пракса).

-Грађани ће имати прилику да се током ове акције вакцинишу цепивом кинеског произвођача „Синофарм“. Наручили смо око 1.500 доза вакцина које нам стижу сукцесивно и, ако је судити по интересовању Нововарошана, то ће бити довољна количина за наредних седам до десет дана. Зато позивамо све наше невакцинисане суграђане да то ураде и то радним данима у периоду од 7 до 20 сати или викендом од 8 до 18- каже за „Варошке новине“ др Бранко Поповић, директор нововарошког Дома здравља.

Поповић напомиње да се упоредо са имунизацијом непријављених грађана, наставља и вакцинација оних који су претходно поднели пријаве телефонски или преко е-Управе. Они ће, као и у претходна три месеца, смс поруком добијати датум и сатницу када да се јаве у матичне здравствене установе.

-Паралелно прикупљамо и информације о заинтересованости мештана села за имунизацију. За неколико дана биће готова та база података и на основу ње ћемо евентуално организовати вакцинацију и по месним заједницама – наглашава др Бранко Поповић.

Он најављује и да ових дана започиње акција вакцинисања у појединим већим колективима и јавним предузећима у Новој Вароши (Туристичка организација, хотел „ Панорама“ , "Сложна браћа"… ) чиме се повећава ефикасност у имунизацији и смањују евентуалне гужве при вакциналном пункту у Дому здравља.

На подручју општине Нова Варош до сада је, иначе, потпуно вакцинисано 2.300 грађана, док још око 600 чека на другу дозу цепива. Према тврдњама надлежних у Дому здравља, то је одличан учинак (око 23 посто) и ако се имунизација у златарском крају буде наставила овом динамиком, на добром смо путу да релативно брзо достигнемо колективни имунитет на COVID 19 на локалном нивоу.

-Како се број вакцинисаних повећава, тако се број хоспитализованих смањује, а приметно опада и притисак на овдашњу ковид амбуланту– истиче директор локалног Дома здравља и каже да се епидемиолошка ситуација са короном у златарском крају полако стабилизује након прошлонедељног драстичног повећања броја оболелих. На болничком лечењу Новој Вароши  тренутно се  налази девет пацијената, а болничка одељења расположу са  34 постеље.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.