Забрињавајући резултати мамографских прегледа

Обављено 1070 прегледа: покретни мамограф

Обављено 1070 прегледа: покретни мамограф

Од укупно 1070 мамографских прегледа код Нововарошанки било је 26 сумњивих налаза на туморни процес у дојкама. Мамографски прегледи организовани су јесенас у сарадњи са Институтом за радиологију Клиничког центра Ниш, а из Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља у Новој Вароши упозоравају да су резултати забрињавајући и неповољнији у односу на оне од пре три године.

-Овај податак, међутим, није дефинитиван јер је остало још око 20 одсто необрађених налаза. Због евидентног неповољног резултата, две пацијенткиње су хитно оперисане док су још две у поступку припреме. Остали се налазе у процесу диференцијалне дијагностике након које ће се знати да ли је тумор малигни или не. Какав год исход био, ове наше суграђанке остаће и у наредном периоду под интезивним лекарским праћењем – истиче др Горан Михаиловић, начелник Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља.

- Пристигли резултати су готово дупло лошији од статистичког просека који износи 10 процента сумњивих налаза на број прегледаних. Неповољнији су и у односу на мамографске прегледе обављене пре три године, али је и популација генерално све старија тако да су донекле и очекиване озбиљније и учесталије патологије- каже др Михаиловић..

Скринингом је, иначе, били обухваћено 2.568 жена. Од стране служби Дома здравља на мамографске прегледе позвано је њих 1.297, од којих се акцији одазвало 1.070. Највећи одзив био је у старосној групи од 55 до 59 године старости (772 жене), следи категорија од 50 до 54 (668), од 60 до 64 (650) и очекивано најмањи у старосном добу од 65 до 69 (478).

-Превенција је најбоља у борби против ове болести. Зато апелујемо на наше суграђанке да на преглед дођу бар једном годишње, а уколико имају тегобе или сумње, да не чекају следећи мамограф у Новој Вароши већ да се јаве у Дом здравља где ће им бити обављени клинички односно ултразвучни прегледи дојки и пазушних јама - подсећа др Михаиловић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.