Општина ће помоћи оснивање и рад женске пољопривредне задруге

Са састанка у Дому културе

Са састанка у Дому културе

У нововарошкој општини има потенцијала за формирање и рад женске задруге, у оквиру које би удружене предузетнице у агро бизнису унапредиле производњу, лакше пласирале свој специјализовани производ на тржиште, оствариле већи профит, биле конкурентније, саме себи обезбедиле радно место, али и имале бољи приступ домаћин и иностраним финансијским фондовима, закључак је са јуче одржаног састанка у  Дому културе "Јован Томић" којем су присуствовали представници Задружног савеза Србије, општине Нова Варош, Регионалне развојне агенције Златибор и локалних предузетница.

-У Србији је тренутно активно свега 10 женских задруга, од којих је половина пољопривредних. Жене са овог подручја које су у сфери аграра би требало да искористе ту шансу, уједине се, фокусирају се на јединствени производ, ураде добар пројекат и већ ове године се појаве на конкурсима ресорних министарстава – рекао је Никола Михајловић из Задружног савеза Србије. Он је најавио да ће ускоро бити расписан јавни позив Владиног сектора за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за набавку опреме на пољу повртарства, квалитетних грла стоке, као и садног материјала.

Заменик председника општине др Бранко Бјелић позвао је Нововарошанке да се охрабре и окупе око заједничке идеје и иницијативе у овој области, а да ће сву потребну подршку добити од стране локалне самоуправе, било да је реч о саветодавној, или подршци у изради пројеката односно конкурисања на јавним позивима ресорних министарстава или иностраних донаторских организација.

-Општина је ових дана у Новој Вароши отворила Канцеларију задружног савеза Србије, која ће бити субрегионалног карактера и осим овдашње, покривати и општине Пријепоље, Прибој и Сјеница. Канцеларија ће бити чврста спона између пољопривредника, локалне самоуправе и Задружног савеза Србије – казао је Бјелић, појаснивши да се канцеларија налази у приземљу зграде Општинске управе.

(Опширније у наредном броју „Варошких новина“)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.