Експертска подршка у изради плана развоја општине

Општина Нова Варош

Општина Нова Варош

Општина Нова Варош одабрана је путем конкурса да у оквиру пројекта „Јавне и приватне финансије за развој – обезбеђивање одрживих локалних заједница унапређењем планирања локалног развоја у Републици Србији“, добије експертску подршку у изради плана развоја за наредни осмогодишњи период.

Помоћ у изради овог за општину стратешког документа, који обухвата период од 2022.до 2029.године, пружиће Стална конференција градова и општина (СКГО). Пројекат ће се финансирати бесповратним средствима Словачке развојне помоћи (Словакиа Аид).

-У оквиру овог Програма, нововарошкој општини биће пружена експертска подршка у изради анализе локалних капацитета за спровођење кључних развојних функција, која ће послужити да се ојачају капацитети локалне управе, значајни у изради Плана развоја општине као кључног документа, иначе, прописаног Законом о планском систему Републике Србије – појашњава др Бранко Бјелић, заменик председника општине, и додаје да је реч о помоћи реномираних организација и стручњака у овој области. А да је одабир овдашње локалне самоуправе за реализацију овог Пројекта још један доказ да се наша општина бави планирањем на стручан и темељан начин.

У локалној управи додају да пројекат „Јавне и приватне финансије –обезбеђивање одрживих заједница унапређењем планирања локалног развоја у Србији“ представља другу фазу програма локалног развоја. А који се бави применом координације јавних политика у ЈЛС, све у складу са важећом законском регулативом.

Према речима шефице Општинског одељења за привреду и локални економски развој Маријане Ђокић, План развоја Општине Нова Варош представља документ најширег обухвата и значаја за јединицу локалне самоуправе. Недавном одлуком Скупштине општине да се приступи изради овог планског документа, практично је започео комплексан посао који ће у овдашњој администрацији интезивно радити у наредном периоду.

-Припремне радње смо већ започели, а оне подразумевају два важна корака. Први је сачињавање извештаја о анализи постигнутих резултата из Стратегије развоја општине од 2010.до 2020. Анализа је, иначе, показала да је у том периоду највише урађено на пољу унапређења локалне инфраструктуре и у области туризма. Други корак је анализа потенцијалних учесника у изради Плана, а који би на различите начине, са раличитим утицајем могли да учествују односно пруже допринос овом просецу – каже за „Варошке новине“ Маријана Ђокић. Она наглашава да би ускоро требало да буде формиран стручни тим за израду Плана развоја општине Нова Варош. У његовом саставу, поред носилаца најважнијих функција, биће посебне, интерне радне групе из готово свих области живота и рада локалне заједнице.Ђокић додаје и да су на посебном банеру општинског сајта „окачена“ сва досадашња стратешка документа, као и да ће то бити пракса и за наредни период, а са циљем боље видљивости и транспарентности локалне самоуправе.

(Опширније у наредном броју „Варошких новина“)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.