На лето изградња фекалне канализације у "другој зони" на Златару

Пројекат вредан 52 милиона динара

Пројекат вредан 52 милиона динара

Министарство привреде издвојиће близу 43.000.000 динара за изградњу канализационе мреже у другој туристичкој зони на Златару. У финансирању пројекта учествоваће и Општина Нова Варош, која ће за ову намену из локалног буџета определити средства од око 8,6 милиона динара. Потписивање уговора о реализацији пројекта, којим ће бити унапређен амбијент за инвестирање, очекује се ускоро, а радови би требало да почну на лето.

Држава изградњу фекалне канализације у  туристичкој зони финансира у оквиру Програма подршке развоја пословне инфраструктуре у 2021.години, а који се спроводи под окриљем ресора Министарства привреде. Како истичу у локалној управи, пројекат подразумева сепаратни систем каналисања отпадних и атмосферских вода.

-Фекална канализациона мрежа, укупно дуга 1.951 метар, градиће се на потесу Златар - крак Брдо - Црвене воде - Дрмановићи. Реч је о великом подручју, на којем се налазе бројне викендице, туристички, угоститељски и стамбени објекти, као и поједини привредни субјекти. Реализацијом овог капиталног пројекта локална самоуправа, уз значајну подршку државе, наставља са унапређењем инфраструктуре, односно пословног и привредног амбијената, као кључног услова за даље улагање у туризам и привлачење инвеститора – појашњава за “Варошке новине” председник нововарошке општине Радосав Васиљевић.

Изградња фекалне канализације у другој туристичкој зони се, иначе, састоји од гравитационих кракова на којима ће, како је прецизирано пројектом, бити распоређени шахтови за потребе прикључења корисника, вентилисање канализације, таложење крупних честица и одржавање цевовода. Пројекат, поред тога, обухвата и један потисни крак дуг 237 метара, објекат црпне станице, као и санацију коловозног застора на саобрачајницама. За реконструкцију коловоза планирана су два асфалтна застора укупне дужине од 5.300 метара квадратних.

-Ово је један од пројеката чију смо реализацију обећали грађанима нововарошке општине током ове године. Изградња канализационе мреже у другој туристичкој зони није значајна само за подстицај привреде и инвестирања на Златару и околини, већ и за шири контекст у области заштите животне средине и валоризације природних ресурса овдашње планинске “лепотице” као ваздушне бање – наглашава председник Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.