Бањски комплекс "Златар" коначно добио новог газду!

 РХ Центар

РХ Центар "Златар" (Фото: Р. Прелић)

Након више покушаја Бањски комплекс „Златар“ коначно је добио новог власника, ексклузивно су објавиле „Варошке новине“ у свом последњем броју који је изашао у петак. Реч је о Metal Investments Europe doo из Београда који је на последњи оглас о продаји понудио највећу цену. Они су ових дана исплатили целокупан износ, што је био услов за преузимање власништва.

Имовину бившег Рехабилитационог центра „Златар“ Metal Investments Europe doo платио је 2.546.000 eвра, што је 200.000 евра више од почетне цене. Делатност Metal Investments Europe doo је производња алуминијума, а компанија је, према незваничним информацијама, део Metal Investments Limited чије је седиште у Великој Британији.

- Уговор о купопродаји Бањског комплекса 'Златар' закључен је са Metal Investments Europe doo Београд као најповољнијим понуђачем. Купац је исплатио купопродајну цену –потврдио је за „Варошке новине“ Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину.

На четврти оглас о продаји Бањског комплекса „Златар“, објаљен у октобру прошле године, стигле су две понуде, а почетна цена износила је 2.341.995 евра. Поред комплекса објеката укупне површине 12.298 квадратних метара, нови власник је добио и више од четири хектара земљишта на најлепшем делу планине. Први оглас за продају објављен је у октобру 2019. године и тада је почетна цена износила 3,9 милиона евра, на колико је и процењена вредност имовине.

Бањски комплекс за превенцију, лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних обољења „Златар“ подигнут је на 1.235 метара надморске висине. Затворен је пре скоро деценију и то због огромних дуговања, након чега је прешао у власништво Владе Србије и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Последњих година било је више иницијатива да се он оживи, али без успеха, па је објекат поприлично пропао под теретом небриге и времена. Како се незванично сазнаје, радови на реновирању објекта почеће до лета, а бањски комплекс добиће модеран изглед и нове садржаје. У време свог највећег сјаја ова установа је годишње остваривала преко 70.000 ноћења, а за четири деценије рада овде је лечено више од 100.000 пацијената.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.