На увачким језерима забрањени "бензинци", чамџије протестују

Код Визиторског центра на Златарском језеру

Код Визиторског центра на Златарском језеру

Уколико држава не услиши апеле и не укине уредбу о обавезној замени „бензинаца“ моторима на електро погон, власници чамаца на Златарском и Увачком језеру неће ове године купити дозволу за спортски риболов на водама у кањону Увца, а размислиће и о другим видовима протеста. Одлуку о бојкоту подржали су и други - мештани, викендаши и риболовци, као и остали заљубљеници у природне лепоте два језера.

Петицију коју је покренуло Удружење пријатеља Златарског језера до сада је својим потписом подржало више од 2.000 грађана, и она ће ових дана бити упућена на адресу Министарства заштите животне средине и Завода за заштиту природе Србије који су и донели спорну уредбу. Они тврде да је одлука која је ступила на снагу почетком ове године исхитрена, и да ће мало ко од власника чамаца моћи да купи мотор на електро погон који задовољава основне потребе.

-Мотори на електро погон који у потпуности могу да замене оне са унутрашњим сагоревањем који су сада у употреби, коштају више од 7.000 евра, што је за већину недостижно. Они јефтинији који су доступни нашем џепу коштају око 200 евра, али немају снагу и са једним пуњењем батерије могу да раде око сат времена. Због тога они имају ограничену намену и искључиво служе као испомоћ моторима “бензинцима”, најчешће током пецања, или у другим ситуацијама - каже викендаш Тихомир Станојевић из Ужица, секретар Удруежња пријатеља Златарског језера.

Одлука о преласку на моторе на електро погон примењиваће се на Златарском и Увачком језеру, док је на Радоињском језеру и даље остала на снази забрана било какве пловидбе, уведена пре неколико година због повећаног броја гнездећих парова белоглавог супа у литицама изнад ове, најмање од три хидроакумулације у кањону Увца.

Из ове одлуке изузети су пловила војске и полиције, док је рок за замену мотора на чамцима чуварске службе крај децембра идуће године. Сви други ће, ако се нешто не измени, морати да се повинују овој одлуци, па и власници туристичких пловила који већ страхују да ће остати без посла. Посебно негодују мештани из одсечених засеока на обалама Златарског језера, који тврде да ће наставити да се возе “бензинцима” без обзира на последице. Они страхују и да ће због ове обавезе престати да плови бродић који четири дана седмично саобраћа од бране на Кокином Броду, а без кога овде нема живота мада у тури, због законских ограничења, може да превози највише 12 путника.

-Примера ради, до полуострва на некадашњем ушћу Тисовице у Увац, на коме је неколико заселака и викендашких насеља, језером од Кокиног Брода има око седам километара, и са моторима на електро погон до њих је немогуће допловити без бар два пуњења батерије, што је ван сваке памети. Копном, преко Нове Вароши, Божетића и Дебеље има скоро 50 километара кроз врлети Смудинога, путем који је углавном разрован због извлачења грађе и често је непроходан за путничке аутомобиле. Слично је и са супротне стране у Ојковици и Трудову, као и узводно према Пуљцима- каже Станојевић.

И ренџери Специјалног резервата природе “Увац” сматрају да је одлука преурањена, али је Министарство заштите животне средине недавно одбило њихову жалбу на решење Завода за заштиту природе Србије. Надлежни кажу да је ово једини начин да се додатно заштите белоглави суп и друге природне вредности услед све већег броја туриста који у обилазак овог драгуља најчешће иду воденим путем.

-Одавно је на снази забрана употребе мотора јачих од 10 коњских снага, и да се она поштовала вероватно да не би ни дошло до одлуке о обавезном преласку на моторе на електро погон. Рампа код Визиторског центра у Кокином Броду која би требала то да спречи увек је подигнута, па су бахати поједнци дивљали цело лето по Златарском језеру са бесним глисерима и скутерима, играјући се животима купача и туриста. Због тога сада сви плаћамо цех њихове безобзирности  - каже Станојевић.

ОБАВЕЗА УПРАВЉАЧА: У “Резервату Увац” кажу да ће као управљачи морати да спроведу одлуку Завода за заштиту природе и надлежног Министарства заштите животне средине.

Овде подсећају и на то да је Завод за заштиту природе у последње три године у више наврата указивао на потребу преласка на моторе на електро погон. Због тога су њихови власници имали предност приликом потписивања уговора за вожњу туриста на два језера, али се никада нико није пријавио на конкурс са пловилом овог типа.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.