"Србистима" друго место на републичком такмичењу!

Окићени наградама - чланови секције са наставницом и директором

Окићени наградама - чланови секције са наставницом и директором

Језичка секција ОШ“Живко Љујић“ освојила је друго место на Републичком такмичењу лингвистичких секција основних и средњих школа у Србији. Ово је треће по реду ласкаво признање које група вредних и даровитих лингвиста, предвођена професорком српског језика и књижевности Бојаном Меловић, осваја у последњих пет година колико се интезивније баве унапређењем и неговањем језичке културе и писмености.

Ова последња награда нововарошких лингвиста је круна бројних активности секције спроведених током прошле школске године. У фокусу рада секције било је укупно пет тематских програма са којима су се локални млади „србисти“ надметали са учесницима такмичења из осталих делова Републике. „Вук Караџић у Вртићу“, „Мој први цртеж пером“, Калиграфски курс за почетнике, „Делови дана“ - само су неки од занимљивих и оригиналних језичких пројеката захваљујући којима се ова група од петнаестак основаца – ученика осмог разреда, домогла сребра на традиционалној језичкој смотри.

-За нас у секцији најважнији су иновативност, креативност и оригиналност. Ђаци данас траже промену, да их заинтересујемо за изучавање српског језика на неке друге, нове начине. Да се направе излети из свега што је у језику стандардизовано. Промене су неопходне, како у самој методологији, тако и у осавремењавању наставних планова и програма, али и педагошког приступа - истиче професорка Бојана Меловић, која лингвистичку секцију при градској Основној школи активно води од 2015.године.

У овој школској секцији се, иначе, радом, знањем и новим идејама, на микро нивоу боре са ветрењачама – да се у корак са дигиталном развија и језичка писменост, богати речник, оплемењује стил, маргинализују туђице, поштапалице, општа места у језичком смислу, негује ћирица, инсистира на граматици...

-Осим љубави према српском језику, за рад у лингвистичкој секцији мотивисала ме је и професока Меловић, која нам даје слободу и ширину да се са језиком „поигравамо“ на неки нов, занимљив начин. Стичемо бројна нова искуства и сви заједно се залажемо да, поред осталог, ширимо и информисаност о матерњем језику, као и да негујемо и чувамо његову лепоту и богатство – каже ученица Ива Ранђеловић, која је, осим у лингвистичкој секцији, 2019 . године награђена трећим местом на републичком такмичењу из српског језика.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.