У три општине у порасту насиље у породици

У Новој Вароши 28 случајева

У Новој Вароши 28 случајева

Основно јавно тужилаштво са седиштем у Пријепољу је лане разматрало укупно 187 пријава случајева насиља у породици у три општине , од којих је најмање из Нове Вароши . Највише пријава поднето је у Пријепољу -100, следи Прибој са 59, док је на зачељу Нова Варош са 28.

Према подацима Основног јавног тужилаштва, које покрива територију ове три општине, у 2020-тој број пријава породичног и партнерског насиља је готово три пута већи у односу на годину пре тога односно за чак 123 случаја.

Иначе, полицијски службеници у Пријепољу су током прошле године, а на основу Закона о спречавању насиља у породици, изрекли су хитне мере удаљења починиоца из стана за 100 лица, што је четири пута више него у 2019. Од стране Основног јавног тужилаштва стављен је предлог за продужење изречених мера у односу на 71 житеља пријепољске општине, а у 68 је Основни суд у Пријепољу решењем продужио мере за још 30 дана.

И општина Прибој бележи пораст пријављених случајева насиља у породичном дому. Током 2020.припадници Министарства унутрашњих послова изрекли су 59 хитних мера, што је дупло више него у 2019.години када су изречене 22 мере. Након процене ризика, у односу на 43 лица поднет је предлог за продужење хитних мера, а Основни суд у Прибоју је решењем сваку од предложених хитних мера и продужио.

- Најмање случајева породичног насиља, поредећи са суседним општинама, пријављено је у Новој Вароши – мање од тридесетак, што је, ипак, за девет више него у 2019. Од 21 предлога Јавног тужилаштва, Основни суд у Пријепољу продужио је решењем трајање хитних мера у односу на 20 лица – наводе из Основног јавног тужилаштва.

Ове мере су, иначе, уведене новим Законом о спречавању насиља у породици, који је Скупштина усвојила у новембру 2016.године. А ступио је на снагу пола године касније. Законом је, поред хитних мера, уведена и обавеза пријављивања насиља, процена безбедоносних ризика, специјализација надлежних професионалаца, обавезна координација и сарадња служби, успостављање јединствене и централне евиденције података о насиљу у породици , као и казнене одредбе у случају непримењивања или опструирања примене Закона. Својим решењима, од овог Закона струка на дугорочном плану очекује да испуни стандарде које је поставила Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и у породици коју је Србија ратификовала још крајем 2013.године.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.