Бразилац очаран лепотама златарског краја

Промотер - Тиаго Фереита у кањону Увца

Промотер - Тиаго Фереита у кањону Увца

Златарски и полимски крај су бисери Србије. Дивна Камена Гора са чувеним светим бором, задивљујући меандри Увца, очаравајућа планина Златар...У овом делу земље свакако су лоциране топ туристичке дестинације. Благо Србије су, ипак, њени људи. Немате Ајфелов торањ, пирамиде, Зид плача, Аја Софију, али имате топле, гостољубиве и срдачне људе који туристима са свих страна света најбоље могу да пруже аутентичан доживљај земље – приликом недавне посете златарском крају изјавио је за „Варошке новине“ најпознатији Бразилац у Србији Тиаго Фереира, који је у Србију дошао као 18-годишњи младић, пре десет година, опчињен лепотом и добротом једне Српкиње.

Иако та љубав није дуго потрајала, млади Бразилац се заљубљује у Србију, остаје овде, започиње бизнис у туризму, и прошле године добија српски пасош.

–Тиме постадох трећи Бразилац у историји који на овај начин добија српско држављанство, а при том први који није фудбалер – шеретски прича Тиаго, који је у нашем комшилуку, у Пријепољу, нашао љубав свог живота и тиме, како каже, пустио корење у западној Србији за сва времена.

Фереира је, како сам признаје, и карактерно и професионално, сазревао заједно са српским народом, за који каже да је менталитетски веома близак Бразилцима. 

–Био сам млад, заљубљени дечко, који због љубави напушта породицу, пријатеље, домовину и град попут Рио Де Женеира и долази у Београд. Овде сем тадашње девојке нисам познавао никога. Не знам језик, немам посао, стан, ништа. Чудно је то, ни тад се у овој земљи нисам осећао као странац, већ, напротив, као локалац. У почетку живим од часова португалског, а онда почињем да интезивније путујем по Србији, упознајем нове људе и обичаје, као и да испитујем пословне прилике. Пошто сам дипломирани туризмолог по струци, нисам имао пуно дилеме. Данас сам фасциниран шансама у овој области и сваким даном откривам неку нову аутентичну туристичку понудуприча Фереира на перфектном српском језику, уз примесу португалског акцента када се присећа и говори о Бразилу.

Тиаго каже и да је поносан јер је тренутно један од амбасадора Бразила у Србији. Труди се да у читавом свету, где год може, промени слику о нашој земљи, у којој сматра да нема довољно свести о томе какве потенцијале Србија има у туристичком смислу.

Србија заслужује бољу промоцију у свету. Овде је довољно доћи само једном, онда ћете се увек наново враћати. Уверен сам да нема странца кога неће освојити српска искреност и гостопримство. Овде се људи радују што могу да вас угосте, несебично дају све што могу, део куће, храну, конак…Врло лако постанеш део нечије породице. У тај људски фактор сам се заљубио на први поглед. И највише због тога овде остао – сматра Тиаго Фереира.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.