Очишћено Потпећко језеро на Лиму

Извађено више од 10.000 кубика отпада : Потпећко језеро јуче

Извађено више од 10.000 кубика отпада : Потпећко језеро јуче

Потпећко језеро на Лиму очишњено је од смећа, које је током обилних падавина крајем децембра прошле године река донела до бране хидроцентале „Потпећ“ изнад Прибоја. Током радова који су почели 11. јануара из језера је извучено десетак хиљада кубика плутајућег отпада који је транспортован на регионалну депонију „Дубоко“ код Ужица.

По налогу Министарства заштите животне средине, радове је спровело Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе“ у сарадњи са „Електропривредом Србије“. Према проценама еколога, Лим до Потпећког језера сваке године донесе око 40.000 кубика смећа, због чега су угрожени биљни и животињски свет. Око 40 посто тог смећа потоне, док око пет посто остане на обали, а остатак оде низ Лим према Дрини.

-Након завршетка уклањања комуналног отпада који се наталожио у Потпећком језеру, приступиће се другим мерама у циљу дугорочног решавања овог проблема, а једнa од њих je и изградња санитарних депонија ван плавних зона, као и затварање постојећих са рекултивацијом дивљих и комуналних дeпонија у сливном подручју- саопштено је из ЈВП „Србијаводе“.

Лим је већ годинама угрожен отпадом који река при већем водостају покупи са бројних дивљих депоније у три државе кроз које протиче. Тим поводом недавно је одржан и трилетарни састанак на ком су се предтавници ресорних министарстава из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине договорили да у циљу трајног решавања овог проблема, заједничким пројектом аплицирају за средства из ЕУ фондова, као пример добре регионалне сарадње.

Потпећко језеро пре и после акције чишћења (Фотоси: ЈВП "Србијаводе")

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.