Грешка у путоказу збуњује мештане и туристе

Инфо-табла на Бабића Брду, а цркве Св.Тројице нема на Златару  (Фото: Д. Гагричић)

Инфо-табла на Бабића Брду, а цркве Св.Тројице нема на Златару (Фото: Д. Гагричић)

Путоказ за цркву Свете Тројице на инфо-табли у близини хотела „Златарски бисери“ и Конака „Вук“, уз пут за Златар - збуњује мештане и обмањује посетиоце јер цркве са тим именом нема у том правцу, нити на планини Златар?!?

Обавештења о неколико апартмана и путокази са натписима да су у том правцу језеро Увац и манастир Св. Козме и Дамјана – нису спорни. Али, црква на непун километар напред, на раскрсници старог и новог пута за Златар, посвећена је Христовом рођењуцрква брвнара у Радијевићима Покрову Пресвете Богородице.

Наручиоци табли то нису морали знати, али су морали имати у виду, по старом добром обичају - кога да питају? Уосталом, на сајту Милешевске епархије је списак храмова, са подацима коме су посвећени и датумима слава, а у неким случајевима и кратким историјатом светиња.

Истина, и тамо има једна грешка: док се у списку храмова наводи да је црква брвнара у Радијевићима посвећена Покрову Пресвете Богородице, у адресару Архијерејског немесништва у Новој Вароши, поред броја телефона свештеника прве нововарошке парохије, пише - црква Св. Тројице у Радијевићима, уз подсећање у неколико редака о старости од два века и да је под заштитом државе.

Чуди оваква грешка администрације Млешевске епархије или свештеника кад је у питању споменик културе од изузетног значаја за Србију?!?

Последњих година уложена су знатна средства у туристичку сигнализацију, почев од великих инфо-паноа пред Домом културе у Новој Вароши и код хотела „Панорама“ на Бабића Брду, до инфо-табли и путоказа широм туристичке зоне и Општине. Међутим, понекад се брзоплето постављају обавештења намењена намерницима или натписе наручују неуки.

Мештанима је од пре две-три године у сећању преврнута табла са натписом „златарење“ у Комаранима, а инфо-табле у селу Љепојевићи су посебна прича, због грешки у историјским подацима.

Народ би рекао да неуки наручиоци путоказа треба да врате паре својим наставницима историје или земљописа, кад их већ нису питали пре почетка радова, нити завирили у књиге и историјску грађу завичаја?! Чуди и то што после опомене или упозорења о пропустима – ништа не предузимају...?!

Таљигај, терај, троши народне паре, важан је број табли у извештају властима...?!

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.