Мајстор Драган : Брезове гране савија у метле

Мајстор за метле: Драган Бјелановић

Мајстор за метле: Драган Бјелановић

Мајстор за брезове метле. Пензионер Драган Бјелић (74) из Нове Вароши прави их тек од пре пар година, а почео је како би прекратио зимску досаду. Поред њега, у полимско-златарском крају брезове метле прави још свега пар старијих људи и то више из хобија, па младе брезове гранчице које током зимских дана мештани насеку у планини откупљују велики произвођачи из других делове Србије и суседне Црне Горе. Они брезове метле праве „на велико“, за домаће тржиште и за извоз.

А кажу да ништа неможе тако добро да почисти двориште и стају као брезова метла, па за њих увек има муштерија. Све што направи Драган прода „у локалу“, а уз метле израђује и друге кућне потрепштине од дрвета - варјаче, оклагије и даске за сечење меса.

-У зависности од величине, продајна цена метле је од 150 до 300 динара, јефтинија је од паклице цигара. Понедељком када је пазарни дан, на градској пијаци продам по пет, шест комада, а често који комад и ван тога, по наруџбини. Некада се међутим деси да све што изнесем на пијац, вратим кући – каже Бјелић.

У импровизованој радионици у поткровљу породичне куће у приградском насељу Вионик, Бјелић на лагеру увек има по десетак готових метли.

-Сврате често и купе, или наруче телефоном па им однесем на кућна врата. Мада их, колико знам, једини правим у граду, нема превише посла. Села су нам остала пуста, празни се и град, па је све мање и муштерија, и то не само за моју робу. Али мени зарада и онако није главни мотив. Волим да изађем понедељком на пијац, да се видим с народом, да попричам и разменим мишљење- каже Бјелић.

Мада не изгледа тако, процес израде брезове метле захтева доста посла. У потрази за квалитетном сировином Бјелић дневно препешачи и по десетак километара. Насече гранчица за седам, осам метли, могао би и више, али старост га стигла, а и далеко је од куће, па на леђима не може више да принесе.

За брезову метлу најбоље су младе гране, лако савитљиве које се не ломе приликом коришћења.

-Метла се брзо склопи, али ми за припрему брезовог грања треба доста труда и времена. Обично расте у беспућу, далеко од града, па све морам пешице. Дршке су од леске. Довољно је чврста, лака за обраду, а има је и доста у природи- каже Бјелић.

Најбоље су младе, савитљиве гране

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.