Из Потпећког језера до сада извучено 4.000 кубика смећа

Чисти се пуном паром (Фото:

Чисти се пуном паром (Фото: "Србијаводе")

Из Потпећког језера на Лиму до сада је извађено око 4.000 кубика разног пливајућег отпада који је током обилних падавина крајем децембра прошле године река донела до бране ове хидроакумулације. Престало је још доста посла, јер се тада овде наталожено 8.000 кубика отпада, а Лим је последњих дана нанео и нове количине смећа.

Отпад из Попећкох језера транспортује се на депонију „Дубоко“ код Ужице, а радове на чишћењу спроводи Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе“ у сарадњи са „Електропривредом Србије“.

-Према проценама, данас имамо око 2.000 кубика новог отпада који долази према акумулацији и бар 1.000 кубика у џеповима који се горе налазе. Порастао је ниво на протокама Лима, који је због тога покупио нове количине смећа, али и то ће бити уклоњено из језера – изјавио је Горан Пузовић, директор „Србијавода“

Радове на чишћењу и уклањању пливајућег отпада који су започели 11. јануара, јуче је обишла и министарска заштите животне средине Ирена Вујовић. Она је обећала да ће ово министарство помоћи санацију депоније „Стањевина“ код Пријепоља, изградњу трансфер станице „Бањица“ и проширење депоније „Дубоко“, а све како би се овај проблем трајно решио.

Лим је иначе годинама угрожен отпадом који река при већем водостају покупи са бројних дивљих депоније у горњем току кроз Пријепоље и пет општина у суседној Црној Гори. Међутим, тек је недавни еколошки инцидент дигао јавност на ноге. Фотографије и снимци плутајуће депоније преплавили су медије и друштване мреже, па је Министарство заштите животне средине покренуло опсежну акцију. Према проценама еколога, Лим до Потпећког језера сваке године донесе око 40.000 кубика смећа.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.