Ђорђу Рвовићу награда на ликовном конкурсу !

Награда у јакој конкуренцији: Ђорђе Рвовић и наставница Милка Лојаничић

Награда у јакој конкуренцији: Ђорђе Рвовић и наставница Милка Лојаничић

Ђорђе Рвовић, ученик осмог разреда ОШ“Живко Љујић“, освојио је трећу награду на овогодишњем ликовном конкурсу „Доста су свету једне Шумарице“, који традиционално расписује Град Крагујевац, под покровитељством Министарства културе. Манифестација је посвећена ученицима које је немачка окупациона војска стрељала 21.октобра 1941.године.

Талентовани осмак из Нове Вароши је ласкаво признање освојио у конкуренцији укупно 695 ликовних радова пристиглих из готово 300 основних и средњих школа на подручју Републике, као и осам креативних радионица из Србије, Федерације Босне и Херцеговине и Црне Горе. Ове године су, иначе, специјални гости ликовног и истоименог литерарног конкурса били полазници Центра за естетско васпитање деце „Моцарт“ из Москве.

Тема овогодишњег конкурса била је „Верујете да је добро јаче од зла“. Ово је, иначе, мисао познатог македонског писца Венка Андоновског из његове драме „Изрешетане душе“, представљене на „Великом школском часу“. Ђорђе је тему обрадио на оригиналан начин и са еколошког аспекта.

-У мом раду је у фокусу уништавање шуме, са једне стране, и ницање корена новог дрвећа, са друге. Што би имало за поруку да упркос томе колико људи једни другима зла чинили, добро, ипак, нађе свој пут да победи. Сликом сам желео и да подстакнем поготово нас младе да више чувамо животну средину – каже за „Варошке новине“ Ђорђе Рвовић, коме је ово прва награда у области ликовног стваралаштва.

Осим дипломе, млади Ђорђе Рвовић је од организатора конкурса добио и новчану награду у износу од 8.000 динара. Признање је за Ђорђа и велики подстрек да се активније бави сликарством. Даровити Нововарошанин, иначе, у професионалном смислу намерава да се посвети уметности, а први корак на том путу му је да се већ на јесен упише у Техно-арт средњу школу.


Награђени рад Ђорђа Рвовића

Стручни жири конкурса, којим је председавала академска сликарка Олгица Марисављевић, имао је ове године тежак задатак да изабере најбоље радове односно ауторе.

-Ученици награђених радова су следили своју машту и своја занимљива размишљања. Те су тако, уз завидну техничку вештину за њихов узраст, створили оригинална дела. Један део награђених аутора је употребио оригиналне метафоре да до решења дођу, док су други оне познате прекомпоновали на нов и узбудљив начин – истакнуто је у образложењу жирија.

Захвалницу за педагошко ангажовање и више него корисне смернице ђаку како да на прави начин одговори на тему и да из свог ликовног израза извуче максимум добила је наставница ликовног из градске Основне школе Милка Лојаничић.

-Ђорђе је веома талентован и свој сликарски дар испољавао је још у раном детињству. Један је од најактивнијих чланова школске Ликовне секције и надам се да ће се у будућности окитити са још пуно награда и признања – каже наставница Лојаничић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.