У Новој Вароши вакцину већ примило 500 грађана

Синоћ стигло још 140 доза кинеске вакцине

Синоћ стигло још 140 доза кинеске вакцине

За пет дана, колико траје масовна имунизација становништва против COVID 19, у Новој Вароши вакцинисано је 500 грађана. Интересовање је и даље велико, а Нововарошани се на вакциналном пункту при служби опште праксе у локалном Дому здравља и данас могу вакцинисати цепивом кинеског произвођача.

-Одзив становништва је изузетан и бољи од очекиваног. Синоћ је нововарошком Дому здравља дистрибуирано нових 140 доза цепива такође кинеског произвођача, тако да очекујемо да ће до краја дана бити вакцинисано више од 600 грађана. Према најавама из ужичког Завода за јавно здравље, у Нову Варош би већ сутра требало да стигне нових стотинак доза– каже за „Варошке новине“ др Бранко Поповић, директор Дома здравља у Новој Вароши.

Поповић подсећа да је, иначе, имунизација започела уочи Божића када је Фајзерову вакцину примило 35 здравствених радника. 

-Имунизација се одвија по плану и без проблема. Припрема и сама вакцинација, уз надзор и консултације за лекарима, трају десетак, петнаест минута. У овом кругу имунизације обухваћени су, иначе, грађани који су се у електронској пријави или путем телефона изјаснили да им је свеједно коју које ће цепиво примити, али нисмо враћали ни оне Нововарошане који се уопште нису пријавили, а желели су да се вакцинишу – истиче др Бранко Поповић.

Дом здравља ће и у наредној фази имунизације бити једино место где ће се грађани вакцинисати јер, према тврдњама надлежних, ова установа има све потребне капацитете, и у техничком, кадровском и просторном смислу. Овде међутим  још увек немају прецизне информације из Министарства здравља када би имунизација Фајзеровим вакцинама, као и руског и кинеског произвођача могла бити настављена, али напомиње да ће грађани путем смс поруке бити позивани односно благовремено обавештавани о дану и временском термину вакцинације и ревакцинације.

Иначе, према речима др Бранка Поповића, епидемиолошка ситуација у златарском крају је и даље несигурна. Иако је број првих прегледа у ковид амбуланти у благом паду у последње две седмице (у просеку се дневно јави петнаестак Нововарошана са блажом клиничком сликом), број новозаражених се не смањује. Према подацима ужичког Завода за јавно здравље, од почетка ове године до јуче (23.јануар) присуство вируса короне потврђено је код 88 Нововарошана.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.