Код Ариља угинуо белоглави суп са Увца

Најугроженија врста птица (Фото: Р. Прелић)

Најугроженија врста птица (Фото: Р. Прелић)

У селу Вирово код Ариља угинуо је белоглави суп за кога се претпоставља да је вероватно долетео са Увца. Остатке птице преузели су ренџери Специјалног резервата природе „Увац“ и он је пребачен на Ветеринарски факултет на обдукцију како би се утврдило да ли је у питању тровање или природна смрт. Почетком јануара у Вапи код Сјенице такође је пронађена једна угинула птица, али узроци угинућа још увек нису познати.

Орао лешинар пронађен код Ариља старости је од четири до седам година. У локалном „Еколошком удружењу Рзав“ гаје сумњу да је у питању тровање, које може да буде последица неконтролисаног коришћења хемијских препарата у пољопривредној производњи.

- У Пожеги је претходне недеље регистрована једна птица која је лутала по том подручју. Не можемо да утврдимо да ли је то баш ова, али је врло могуће да јесте. Они су лешинари, ако су удаљени од хранилишта губе снагу и не могу да лете. Могуће је да је нашао лешину у природи, а то може бити животиња која је упуцана и у себи има оловну сачму или је отрована пестицидима - објашњава Наташа Миливојевић из "Еколошког удружења Рзав" и Светске организације за природу-WWF.

Белоглави суп је једна од најугроженијих врста птица. Нема природног непријатеља, па једини утицај на његов опстанак има управо човек.

-Промена и уништавање станишта, недостатак хране, узнемиравање, а нарочито убијање и тровање коришћењем отрова за уништење паса луталица и глодара, представљају главне факторе смањења ове популације. Ову изузетно значајну птицу одликује систем за варење који је способан да уништава вирусе и бактерије, и тако доприноси спречавању ширења заразних болести, као и отпорност на најгоре заразне болести- објашњава Маташа Милојевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.