Роман "Арзамас" представљен читаоцима у Новој Вароши

Тек пета жена међу награђенима: аутор Ивана Димић и Владимир Дулановић

Тек пета жена међу награђенима: аутор Ивана Димић и Владимир Дулановић

Књижевница Ивана Димић, добитница НИН-ове награде за 2016.годину, представила је синоћ у градској Библиотеци свој награђени роман “Арзамас”, који је публиковала “Лагуна”.

Ауторка је пред бројним домаћим поштоваоцима писане речи и њеног плодоносног, четири деценије дугог уметничког стваралаштва истакла да је “Арзамас” “прозна фуга о љубави и смртии”, крајње лична, једноставна прича.

-Девет година сам чувала мајку оболелу од деменције и седам од тих девет писала књигу –објаснила је Димићева, додавши да писање за њу у том тешком животном периоду, а и иначе, има терапеутско дејство. -То и јесте привилегија коју само писац има: да се писањем спашава од арзамаских и свих других ужаса, а да читањем боље савладава живот и често сурову реалност. За мене су и писање и читање увек били нека врста штита. А сваки писац се у суштини бави питањима смрти и љубави. Тако је и порука мог романа да је љубав јача од смрти – истакла је књижевница, иначе тек пета жена која се овенчала НИН-овим признањем.

“Арзамас” је, према речима Димићеве, мозаик дијалошке и прозне форме. Обе јунакиње романа су комични ликови, иако је тематика трагична. Дијалози су прављени комедијски, док су прозни делови елегични. Ти структурални фрагменти се смењују. Они на моменте, а нарочито на почетку романа, делују хаотично и неповезано. –То је ефекат који сам и хтела да постигнем јер дементна особа има прекиде тешке као мале смрти. Изменом ритма сам покушала да нагласим тежину болести и ситуације у којој смо се нашле моја мајка и ја, а да комичним дијалозима читаоци заједно са мном лакше поднесу толику количину трагедије – нагласила је списатељица, по вокацији драматуршкиња, ауторка бројних кратких прича, драма, драматизација и телевизијских сценарија.

Ивана Димић је појаснила и енигматски наслов романа. “Арзамас” је заправо град у Русији који је Стаљин направио за научнике – конструкторе атомске бомбе, као еквивалент америчком Лос Аламасу.

-Наслов је мотивисан цитатом из книге “Енергија заблуде” Виктора Шкловског. Он пише како је гроф Толстој отишао у Арзамас да купи имање и након договора са трговцем ту и преноћио.Усред ноћи га пробуди ужас:смрт му је на уво шапнула “то се ти мене плашиш”.Шкловски коментарише –срећа и смрт, то је арзамаски ужас. Баш као што се у таквом једном ужасу налази кћерка која негује мајку на самрти – казала је Димићева.

Ауторка је у разговору са публиком оценила и да данас свако и свашта пише, да је литература нагрижена и споља и изнутра, али да се на те негативне трендове не би требало обазирати јер ће књижевност свакако опстати. –Нико вам не може одузети осећај који вам даје читање, оно вам обезбеђује луксузно живљење. Зато људи који читају не би требало да буду тужни и несрећни – казала је Димић.

О биографији уметнице говорио је Владимир Диулановић Токи, а одломке из “Арзамаса” нововарошке глумице Милунка Чакаревић и Фехима Ибишбеговић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.