Пољопривредници узели под закуп још 215 државних хектара

Расте инетересовање за закуп (Фото: илустрација)

Расте инетересовање за закуп (Фото: илустрација)

У нововарошком крају и ове јесени је велико интересовање за закуп државног пољопривредног земљишта, чиме је настављен тренд присутан последњих неколико година. На недавној лицитацији на 15 година изнајмљено је 215 хектара, а закупци су већином газдинства која се активно баве пољопривредом.

Општина Нова Варош овај пут у закуп је понудила 1.645 хектара запуштених пашљака и ораница. На лицитацији су се нашле 302 парцеле различите површине и квалитета, у 32 катастарске општине, а почетна цена закупа кретала се у распону од 150 до 7.152 динара. У првом кругу крајем октобра, када су били строжији услови, нико се није јавио, али је на поновљени оглас почетком децембра стигло тридесетак затворених понуда.

-У другом кругу право учешћа су имала сва физичка и правна лица која су уписана у регистар пољопривредних газдинстава и која се налазе у активном статусу најмање три године. Сходно закону то је био једини услов, па је због великог интересовања просечна излицитирана цена закупа премашила 9.000 динара по хектару. Излицитирани износ закупнине плаћа се на годишњем нивоу, а закупљено земљиште може се користити искључиво за пољопривредну производњу- каже Ермин Хаџалић, из Канцеларије за привреду и локални економски развој, задужен за ове послове.

Парцеле у закуп узело је 13 физичких лица, а изнајмљени хектари су у Љепојевићима, Божетићима, Комаранима, Бистрици, Буковику, Дрмановићима, на Брду... Рекордери су Новак Пејовић са Златара, који је закупио 50 хектара, и његов рођак и комшија Душан Пејовић, закупац 40 хектара.

Новак Пејовић и његов отац Милош годинама се успешно баве сточарством. На својих пет хектара у Булатовићима на Златару не могу да исхране стоку, па су принуђени да узимају земљу у закуп. Тренутно имају 14 говеди, 75 оваца и 30 јагњади, а чували су својевремено и по 300 грла крупне и ситне стоке. На недавној лицитацији он је узео у закуп 25 хектара на Златару, према Воденој пољани. Других 25 хектара закупио је у Комаранима и овде ће лети да догони овце на пашу.

-У закупу од раније имам и 16 хектара које сам узео од комшија из Дрмановића, али бојим се да ми то неће бити довољно да прехраним стадо мада за зиму укосим и по 400 товара сена. Деценијама смо узимали у закуп „Пољопривредино“ земљиште, али је задруга добила новог власника па смо морали да тражимо друго решење - каже Пејовић.

Пејовић каже да су услови под којима се издаје државно пољопривредно земљиште одлични. То је по њему и један од разлога што је из године у годину све веће интересовање пољопривредника. Пораст у броју закупаца и закупљених парцела приметан је и у већини других општина у Србији.

-Парцеле се сада нуде у закуп на 15 година, па пољопривредници могу да планирају производњу на дужи период, што није случај приликом закупа земљишта у приватној својини- каже Пејовић.

А до само пре пар година конкурс локалне самоуправе у Новој Вароши код пољопривредника је пролазио незапажено.

-Од пре четири године, међутим, број заинтересованих се лагано повећава, па је ове закупљено рекордних 215 хектара. Пре тога пољопривредници су у закуп узели 279 хектара, а највише 2019. када је излицитирано 147 хектара. Ово су бројке које радују, посебно уколико се зна да се десетак година пре тога на оглас буквално нико није јављао- кажу у 215 државних хектара

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.