На полицама Градске библиотеке 400 нових наслова

Богат књижевни фонд: Из Библиотеке

Богат књижевни фонд: Из Библиотеке "Јован Томић"

Књижни фонд Библиотеке "Јован Томић" у Новој Вароши је у последња три и по месеца богатији за близу 400 најактуелнијих књижевних остварења, а публикованих у издању петнаестак познатијих издавачких кућа. За набавку нових књига издвојена су средства од око 300.000 динара.

У Библиотеци су се овог пута определили за куповину дела која задовољавају критеријуме шире читалачке публике. Фонд од близу 40.000 књига употпуњен је тако најновијим насловима домаћих и страних аутора из области белетристике, класичне и дечје књижевности, обавезне школске лектире, стрипа, а у мањем обиму било је и поруџбина из сегмента стручне литературе, углавном популарне психологије.

У овој установи посебну пажњу поклањају младима који су уједно и најревноснији читаоци. Наручена су најновија издања намењена за узраст основаца и тинејџера. У фокусу је и овог пута била набавка стрипа, иначе, све читанијег жанра у овдашњој књижевној ризници. Тако љубитељи стрипа могу уживати у луксузно опремљеним штивима односно авантурама јунака попут Загора, Блека, Текса, Астерикса...Највише примерака књига за децу купљена су од издавачких кућа Креативни центар и Публик практик. Међу њима су и наслови : „Моја срећна кутија“, „Веселе животиње“, „Мој деда је био трешња“, Гримове бајке, као и дела популарне Јасмине Петровић, Златка Васића, Софије Петровић.

Читаоцима су на располагању и нове књиге Петра Хандкеа „Дон Жуан по њему самом“, Ивана Токина „Нели“, Гијон Мусо „Живот је роман“, Колин Рашто „Саботери Аушвица“, Нагиба Махфуза „Дан када је вођа убијен“, Елиф Шафак „Десет минута и 38 секунди на овом чудном свету“, као и најновија издања једне од најчитаније списатељице Норе Робертс. Поклоници кримића могу на полицама Библиотеке пронаћи и тренутно најпопуларније ауторе у овом жанру - Лерса Кеплера, Јун Езбе и Харлан Кобена.

-Нисмо, наравно, запоставили ни домаће писце. Набавили смо тако нове књиге Миодрага Мајића („Острво пеликана“), Душана Микље („Покров таме“), Јелене Пантић („Кад порастем бићу ја“), Дарка Цвијетића („Шиндлеров лифт“ и „Што на поду спаваш“), Марка Видојковића („Ђубре“), Луке Мирчете („Одјек прошлости“), Славише Павловића („Химерина крв“), као и све траженије штиво др Бранимира Несторовића „Између два света“...Набавили смо и нову збирку младе песникиње Радмиле Петровић „Моја мама зна шта се дешава по градовима“, као и завичајних књижевних стваралаца Гордане Боранијашевић (књига поезије „Нерв-ин“) и исповести Бојане Татовић „Ничија“ – каже за „Варошке новине“ Радмила Бјелић, књижничар у матичној Библиотеци.

У овој установи, иначе, упркос вишегодишњој кризи у култури односно издаваштву, успевају да уз подршку локалне самоуправе, дародаваца и Министарства културе, књижни фонд годишње занове са око 1.500 нових наслова. А чија вредност достиже цифру од преко 900.000 динара.

Чланску карту Библиотеке тренутно има 453 Нововарошана. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.