Основцима признање за експерименталне радове

Награда у праве руке : Лука, Јована и Маша

Награда у праве руке : Лука, Јована и Маша

Ученици седмог разреда ОШ”Живко Љујић” из Нове Вароши Маша Зечевић и Лука Милошевић имали су изузетно запажен наступ на недавној традиционалној манифестацији “Европска ноћ истраживача”, која је ове године, 11 пут за редом, одржана онлајн под слоганом “Нека наука проструји”.

Велику виртуелну научну “журку”обележило је у највећој мери учешће младих истраживача из средњих школа широм Србије, што, међутим, није обесхрабрило ово двоје основаца да се својим експериментима “Изоловање ДНК из банане” и “Рециклажа папира” изборе са конкурецијом и буду награђени, како они, тако и школа са савременим микроскопом.

-Своја прва, мала, истраживача експеримента урадили смо као видео презентацију и потом их послали на ово занимљиво такмичење. Овакав начин експерименталног рада изузетно нам се допада, јер је нов, несвакидашњи, буди у нама мотивацију и ентузијазам, науку нам чини опипљивом и ближом, а и потврда је да научно стваралаштво не познаје границе и старосно доба – истичу за “Варошке новине” Маша и Лука, и наглашавају да до успеха не би дошли да није било менторства њихове наставнице биологије и екологије Јоване Думић.

Машина и Лукина предметна професорка радује се што су њени ђаци награђени, превенствено јер су се одважили да своје идеје, знање, машту и креативност укрсте са старијима и искуснијима од себе.

-Неопходне су нам иновације и у самој настави како бисмо децу што више подстицали и мотивисали да раде са пуно љубави, уз дружење и игру. “Европска ноћ истраживача” је једна од манифестација која на позитиван и инспиративан начин промовише науку међу младима, приближавајући је и основношколском узрасту – каже професорка Думић, која љубав према биологији и екологији на своје ученике преноси и великим ангажманом и ентузијазмом на пољу очувања животне средине, а кроз рад при Еколошкој секцији у школи.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.