Почињу традиционални Дани културе

Дом културе Нова Варош

Дом културе Нова Варош

У нововарошком Дому културе, од 8.фебруара до 8. марта, одржаће се традиционална манифестација “Дани културе“, која се у граду на падинама Златара, са мањим прекидима, одржава већ готово пет деценија.

Током трајања ове смотре, установљене са мисијом да промовише културно стваралаштво и афирмише аматеризам у златарском крају, домаћој публици представиће се бројни глумци, певачи, инструменталисти, ликовни, књижевни и други ствараоци. У оквиру уметничког програма биће изведено односно приказано петнаестак разноврсних културних догађаја, од којих је највише позоришних и музичких.

Према плану организатора, манифестација ће започети у среду 8.фебруара , у галеријском простору ДК, у 19 сати, изложбом уметничких радова домаћих ликовних стваралаца – чланова Ликовног клуба „Златарска палета“. Сат времена касније, на овдашњој позоришној сцени публика ће имати прилику да ужива у кабаре представи „Ја певам свој блуз“ у извођењу познатих драмских уметника Горана Султановића, Душана Безуха и Бранислава Зарина.

Догађај који ће по свом квалитету и актуелности обележити овогодишњу традиционалну културну манифестацију несумњиво је концерт светски познатог а капела хора „VIVA VOX“ из Београда, у чијим ће вокалним бравурама Нововарошани имати прилике да уживају у суботу 18. фебруара у 20 сати.

На “Данима цултуре” гостоваће и позоришта из Београда, Новог Пазара, Ужица, Бајине Баште и Велике Плане, а публици ће се представити и бројни домаћи ствараоци. Реприза комада „Живот у тесним ципелама“, који је по тексту Душана Ковачевића, режирао Владимир Дулановић Токи на програм је у понедељак 13.фебруара (20 сати), док је концерт Тамбурашког оркестра на програм 8. марта.

“Ђе је зрно клицу заметнуло” назив је програма који је посвећен традицији и изворној народној баштини. На сцени Дома културе биће изведен у суботу 25.фебруара (2о сати), а у оквиру њега публика ће имати прилику да ужива у виртуозности прве фруле Србије Дарка Прелића, двојничара из Нове Вароши, наступу домаћег Фолклорног ансамбла и Женске певачке групе ДК. Музичком програму претходиће изложба фотографија и докумената “Армијски ђенерал Крста Смиљанић” коју је приредила историчарка Снежана Ђенић. Поставком је представљен део историјске баштине златиборске регије кроз културу сећања на знаменитог генерала прослављеног током Великог рата.

- Потрудили смо се да у складу са финансијским могућностима конципирамо уметнички програм тако да се задовољи пре свега квалитет, али и квантитет и разноврсност културних садржаја. Благу предност дали смо театру и музичким догађајима јер су они традиционално и најпосећенији. Поштовали смо уметнички сензибилитет и укус нововарошке публике, трудећи се да и цене улазница прилагодимо њиховом “џепу” – истиче Михрија Хаџић, директорка Дома културе, која је за реализацију манифестације успела да, поред средстава планираних из буџета локалне самоуправе, обезбеди и значајна финансијска средства од донатора.

Програми и у Библиотеци

Током фебруара и марта и нововарошка Библиотека “Јован Томић” организоваће неколико културних догађаја, како би понуда током “Дана културе” била што квалитетнија и богатија.

Поклонике писане речи обрадоваће вече са завичајним писцима и песницима, које је оквирно планирано за другу половину фебруара. Овдашња књижевна ризница отвориће широм врата и за локалне глумце, рецитаторе и музичаре, који ће се ускоро окупити радом на уметничком програму инспирисаном староградским духом варошице на падинама Златара. У Библиотеци ће бити уприличена и промоција књиге “Певање из вика” у издању нововарошког Друштва за неговање традиционалног певања, на којој ће говорити председник Друштва др Радојица Перишић и професор Димитрије Големовић.


 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.