Времеплов (36) : Меандри Калипољске реке

Мали пад низ Калипоље - меандри реке

Мали пад низ Калипоље - меандри реке

Иако кратког тока, Калипољска река у селу Љепојевићи, има низ занимљивости за које знају, углавном, мештани околних села и ретки љубитељи природе.

Извор Калипољске реке, испод јужних падина Јавора, у народу је познат као Корићанско врело, недалеко од засеока Корићанци, иза последњих кућа у селу. Крашко врело на надморској висини од 1.230 метара у већем делу године је значајне издашности, јер има велику сабирну површину. Вода је, кажу, бистра, само се помало замути у време великог поводња.

Калипољска река протиче средином Калипоља и има мали пад, нарочито у средњем делу тока, па често кривуда и ствара замочварено земљиште. Мочвара, звана Врбље, величине 950 са 200 метара, обрасла је бујном барском вегетацијом (шевар и раките). Станиште је, повремено или стално, различитог животињског света: примећују се роде, патке, јастребови, лисице, јазавци ...


Из недара Јавора - Корићанско врело у Љепојевићима

Ове податке објавио је 2003. године некадашњи професор нововарошке Техничке школе Милосав Мишо Обућина у раду „Атрактивност мотива и перспективе туристичког развоја општине Нова Варош“, а о хидрографским карактеристикама ове и других река писао је и у књизи „Нововарошки крај корз историју (1991. године).

После свега три километра свог лењог тока, Калипољска река понире у подножју брда Јастребац. У подземном току иде кроз галерија и језерца пећине Дуруље и у селу Буковику, испод засеока Копуновићи, на висини од 1.100 метара, избија као крашко врело богатије водом од претходног – река Вршевина, десна притока Увца.

Уз меандре, посебно је редак и занимљив случај да је Калипољска река имала воденице – на самом извору, али и понору. Вода је пре пола века или коју годину више из врела ишла право у бадањ Корићанске воденице и млела жито, а под земљом у понору, покретала камење Обућинске воденице.

КРАШКО ПОЉЕ : Преко Калипоља води пут Нова Варош – Ивањица. Калипоље је, иначе, мање крашко поље, дугачко 3.150 и широко 1.800 метара, издужено у правцу запад-исток. Нагнуто је у правцу запада где има површинских и подземних крашких облика рељефа ствараних за време језерске фазе. Најнижи део повремено је плављен.

Остаци воденице под Јастрепцом

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.