Легализација: Попис на пола посла

Пописано  2.000 објеката: Нова Варош

Пописано 2.000 објеката: Нова Варош

У Новој Вароши је због озакоњења пописано око 2.000 објеката што је тек половина посла, па се од Министарства грађевине очекује да још једном продужи рок. У Србији је према званичним проценама остало да се попише још око 800 хиљада од укупно 2,2 милиона нелагалних објеката, па је мало је вероватно да ће цео посао бити приведен до краја марта како је планирано.

Нова Варош је једна од 50 општина у Србији у којима попис нелегалних објеката још није завршен. Надлежни у општинској управи кажу да су ангажоване две пописне комисије, али да због временских неприлика посао није текао планираним темпом.

Да би нелегални објекат ушао у процедуру озакоњења неопходно је да га најпре попише комисија за попис бесправних објеката, коју формира општинска управа.

-Остало је да се попише још око 2.000 објеката и то на сеоском подручју. Град смо пописали још јесенас, а посао је завршен и у Бистрици, Мишевићима, Дрмановићима, Радијевићима, Комаранима, Божетићима и Дражевићима. Највише је стамбених, а морају се озаконити и помоћни објекти – каже Дино Бјелак, општински грађевински инспектор и председник комисије за попис бесправних објеката.

За више од годину дана колико је на снази Закон о озакоњењу, у целој Србији издато је 44.000 решења. У Министртву грађевине кажу међутим да је то мало због чега ће свих 150 општина добити нове квоте колико ће решења о озакоњењу морати да донесу како би тај посао завршили у наредне три године.

-До сада је поднето више од 3.600 захтева за легализацију по старим и новим законским прописима, од чега је легализовано или озакоњено око 560 објеката. Надлежном министарству прослеђени су захтеви који су по старом закону поднети за око 190 викендица у заштићном природном добру у кањону Увца –кажу у надлежним службама Општинске управе у Новој Вароши.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.