Бесплатни мамографски прегледи од 14. до 30. децембра

Радно време од 8 до 19 сати

Радно време од 8 до 19 сати

Дом здравља у Новој Вароши организује од 14. до 30. децембра бесплатни мамографски преглед за жене од 50 до 70 година старости. Мамограф је у кругу Дома здравља, а акција скининга – раног откривања тумора дојке, организује се у сарадњи са Институтом за радиологију Клиничког центра у Нишу. Радно време за мамографију је од 8 до 19 сати, а прегледи се могу заказати позивом на телефонске бројеве 62-674 и 63-143.

У Дому здравља очекују да ће стручњаци на покретном мамографу, као својеврсној мобилној ординацији опремљеној савременом апаратуром и просторијама за пацијенте и медицинско особље, обавити око 1.000 прегледа, уз строго поштовање свих прописаних епидемиолошких мера заштите против ширења цовида 19.

-Добар одзив наших суграђанки забележен је и током претходне две акције, које су организоване 2013.и 2016.године. Интерни тим Дома здравља је у протеклих неколико дана упутио дописе локалним установама, институцијама и осталим колективима у којима је радно ангажован већи број припадница нежнијег пола. За преглед није потребан упут, а ни оверена здравствена књижица– каже за „Варошке новине“ др Бранко Поповић, директор Дома здравља у Новој Вароши.

Он подсећа да су мамографски прегледи безболни, краткотрајни и без штетних последица за организам, а усмерени су на здраву популацију жена које немају никакве симптоме евентуалне болести.

-Још једном апелујемо на Нововарошанке да се одазову овој акцији организованој са циљем раног откривања карцинома дојке, од кога у Србији годишње оболи више од 4.500 жена. Важно је да се ово злоћудно обољење дијагностификује у почетној фази јер је у том случају излечиво – напомиње др Поповић.

Мамограф у Новој Вароши је, иначе, последњи пут био стациониран пре четири године, када је прегледано 1.076 Нововарошанки старосне доби од 50 до 69 година.Резултати су тада били прилично неповољни – регистровано је тридесетак суспектних (сумњивих) налаза на туморни процес у дојкама, а четири пацијенткиње су хитно оперисане. Пре тога су 2013-те на мамографу обављена 702 прегледа. Код десет наших суграђанки је тада откривен карцином у раном стадијуму. Током ова два циклуса мамографских прегледа, најбољи одзив жена био је у старосној групи од 50 до 60 година, а очекивано најмањи у старосном добу од 65 до 69 година.

-Превенција је најбољи “лек” у борби против ове болести. Зато апелујемо на наше суграђанке да на редовне превентивне прегледе долазе бар једном годишње, а уколико имају тегобе или сумње, да не чекају само на мамограф у Новој Вароши већ да се јаве у Дом здравља где ће им бити обављени клинички односно ултразвучни прегледи дојки и пазушних јама – наглашава др Горан Михаиловић, начелник Службе за здравствену заштиту жена при Дому здравља.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.