Савети : Заштита и ђубрење младих засада воћа

Мрежа чува саднице од зечева

Мрежа чува саднице од зечева

Удружење „Златни брег“ недавно је уз помоћ општине Нова Варош набавило по регресираним ценама више од 1.200 садница шљиве, јабуке, крушке, вишње и трешње. Помоћ је добило око 60 воћара.

Јесења садња воћа, каже струка, боља је од оне пролећне јер je тада боље укорењавање па садница спремније дочекује нови вегетациони период. Садња обично почиње у новембру. Може се обављати и током зиме или раног пролећа, али у том случају треба избегавати садњу у смрзлу или јако влажну земљу.

Како заштити младу садницу од болести и штеточина, као и на који начин ђубрити и одржавати земљиште у првим годинама гајења, у тексту који следи саветује дипломирани инжењер пољопривреде Небојша Брзаковић из Пољопривредне саветодавне и стручне склужбе Ужице.

* * *
Постављање коља и заштита садница од зечева : За сваку садницу одмах по обављеној садњи треба поставити колац за коју се садница везује. Колац треба да је од чврстог дрвета, пречника 5до 8цм и висине око 1,5м. Колац се поставља са оне стране одакле је најчешћа појава ветра да би се млада садница заштитила у првим годинама живота. Висина коца се оставља ван земље до прве рамене гране, никако да колац уђе у крошњу јер би трењем дошло до оштећења грана.Садница се веже за колац канапом који неће одштетити кору саднице, а везивање се врши у односу на колац у облику броја осам.

После извршене садње, уколико је јесења, неопходно је заштитити младу садницу од могућег оштећења од зеца. Најбољи начин ове заштите је обавијање саднице кукурузовином, или тракама папира. Поред овога, може се заштита извршити премазивањем садница разним комбинацијама смеше крви и сумпора или пак крви и свињске балеге, мада је овај начин заштите мање поуздан, јер постоји могучност да се у току зиме изврши спирање нанетог слоја премаза, чиме престаје даља заштита од зеца.Обавијање стабала у циљу заштите од зеца треба вршити све до 6-7 година старости воћке, када зец престаје да тако старе воћке љушти.

Ђубрење и одржавање земљишта у првим годинама гајења : У првим годинама гајења ђубрење се обавља непосредно око саднице воћке, најмање у пречнику који захвата формирани надземни део. Уколико би се располагало са ђубривима НПК комбинација са мањим садржајем азота од 10% онда би се такво ђубриво могло растурити још у току јесени, јер је садржај азота мањи а у тим количинама корен га везује за себе до почетка вегетације. Уколико је садржај азота у комбинованим ђубривима већи од 10% онда се ђубрење таквим ђубривом обавља рано са пролећа.Количина ђубрива зависи од старости саднице и креће се:
-у првој години 300 гр ђубрива
-у другој години 500 гр ђубрива
-у трећој години 700 гр ђубрива
-у четвртој години 900 гр ђубрива по садници.

Поред ђубрења са комбинованим ђубривима, зависно од јачине пораста неопходно је додавање и мањих количина азотних ђубрива Земљиште у засаду, са гледишта развоја воћке, најпожељније би било редовно обрађивати целом површином, стим што би се у првим годинама гајења, до ступања на род, могао међуредни простор користити за узгој повртарских култура. Овде се искључује могућност гајења међуредно стрњина или кукуруза. И код гајења поврћа мора се водити рачуна да се не заузима простор око саднице, који сваке наредне године са порастом саднице треба да се повећава.

Уколико због нагиба не може да се обрађује земљиште целом површином због опасности од ерозије, пожељно је да се обрада врши наизменично сваког другог реда, тако да у засаду имамо сваке године половину површине под ледином а другу половину обрађену.Најнеповољнији начин одржавања земљишта је у виду ледине, те га треба избегавати јер смањује и принос и квалитет рода а и скраћује век трајања засада. Далеко је пожељније, уколико је земљиште заледињено да се редовно закаша трава, када је висока око 25 цм и да се истом застире простор непосредно око саднице, чиме се боље чува влага и обогаћује земљиште у хранивима.

Заштита од болести и штеточина : У првим годинама по заснивању засада, док воћњак не почне да рађа заштита од болести и штеточина би се свела само на интервентну меру.У току вегетације довољна би била 2 до 3 третирања у циљу заштите од болести и штеточина. Са ових неколико прскања успели би очувати здрав лист до кретања вегетације, нормалан пораст и завршетак вегетације, бржу изградњу крошње и брже пророђавање и обилнији род.

Саветодавац: Небојша Брзаковић, дипл. инг.пољопривреде, ПССС Ужице

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.