Златибор добија постројење за пречишћавање отпадних вода

Пројекат вредан 4,6 милиона евра - општина Чајетина (Фото: Википедија)

Пројекат вредан 4,6 милиона евра - општина Чајетина (Фото: Википедија)

На Златибору се приводи крају изградња постројење за прераду отпадних вода. Радови су почели крајем 2018. године, а планом је предвиђено да буду завршени до краја текуће године, потврдили су за „Нову економију“ у Општини Чајетина.

Постројење у близини речице Обудојевице на Златбору, ускоро би требало да буде пуштено у пробни рад, који ће трајати око годину дана.

-Отпадне воде ће се прерађивати на принципу СБР технологије и то постројење ће бити једно од најбољих у Србији, јер ће подземне и друге воде бити заштићене од загађења- рекла је за „Нову економију” Слађана Вуловић из кабинета председедника Општине Чајтина.
Према њеним речима, циљ је да се на Златибору створи "еколошки здравије и лепше окружење".

У пројекат је уложено више од 4,6 милиона евра. Центар за међународну сарадњу и развој Владе Словеније уложио је милион и по евра бесповратних средстава, док је остатак новца издвојила локална самоуправа. У првој години рада, управљање постројењем ће бити поверено Јавном комуналном предузећу "Водовод Златибор" и словеначком конзорцијуму "Хидроинжењеринг" које је било један од извођача радова.

У Општини Чајетина кажу да је у плану изградња посебних постројења за прераду отпадних вода за Чајетину, Сирогојно и Мачкат за коју је норвешки институт "Нива" израдио студију.

-Почели смо са припремом пројектне документације за та постројења и очекујемо да ћемо њиховом изградњом за три године изградњом створити услове за најчистију воду и еколошки здраво окружење - наводе саговорници „Нове економије“.

Поред Златибора, постројење за прераду отпадних вода гради се и у Лесковцу. Шабац и Врбас су градови који своја постројења за прераду канализације већ имају. Према податку који је прошле године објавио НАЛЕД, Србија прерађује свега 16 посто својих отпадних вода.

(Извор: www.novaekonomija.rs / Чедомир Савковић )
* * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина
(Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                                                     

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.