У Новој Вароши све тежа епидемиолошка ситуација!

У два дана 15 новооболелих - Нова Варош

У два дана 15 новооболелих - Нова Варош

Корона се током протекле седмице разбуктала и у нововарошком крају. Последњих дана бележи се нагли скок новооболелих - чак 15 јуче и прекључе, а у ковид амбуланти при локалном Дому здравља број прегледа је троструко увећан у односу на пре две недеље. Све је више пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, а међу инфициранима од COVID 19 највише је средовечних људи из категорије радно ангажованог становништва.

-Епидемиолошка ситуација се последњих дана погоршала. Стање је тренутно нестабилно, о чему сведочи податак да се у тријажну јединицу дневно у просеку јави од 25 до 30 пацијената са симтомима на корону. До само пре две седмице тај број је био једноцифрен. У највећем броју случајева ради се првом прегледу, док су контролни спорадични – каже за „Варошке новине“ директор нововарошког Дома здравља др Бранко Поповић

 -Осим повећаног броја прегледа у цовид амбуланти, бележи се и благи скок оболелих са средње тешком клиничком сликом. Неколико таквих пацијента већ је хоспитализовано у Ужицу, али је проблем што су и тамошњи болнички капацитети готово попуњени- каже др Поповић.

Према његовим речима, међу инфициранима вирусом има и млађих Нововарошана, као и страријих са придруженим хроничним болестима, али је, ипак, највише оних између 40 и 60 година.

У Дому здравља напомињу да тренутно имају довољно заштитне и друге опреме, лекова и дезинфекционих средстава, као и да је у борби против короне ангажовано додатних 20 здравствених радника и немедицинског особља.

-Због погоршане епидемиолошке ситуације и пренапрегнутог здравственог система молимо наше суграђане да се строго придржавају прописаних мера заштите, првенствено да носе маске, одржавају физичку дистанцу, појачају хигијену, избегавају окупљања и непотребне контакте – апелују здравствени радници.

од почетка епидемије присуство вируса у Новој Вароши до сада је поврђено у 245 случајева. Од последица короне преминуло је шест наших суграђана.

„БРЗИ“ ТЕСТОВИ: У нововарошки Дом здравља недавно је допремљена за сада довољна количина антигенских, такозваних брзих тестова на корону. Тестирање се путем бриса односно лабораторије ради на лицу места уз минимално чекање на исход.

-Резултати су познати већ за 20 минута, што знатно убрзава и олакшава процес дијагностификовања односно лечења. Тест је високо специфичан ако се код пацијента узима од једног до три дана пре појаве симптома и током пет првих дана када су здравствене тегобе већ очигледне. Важно је благовремено јављање у тријажну јединицу, која, иначе, ради сваког дана у периоду од 7 до 21 сат – каже др Бранко Поповић, директор Дома здравља.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.