У Божетићима отворен вртић, у њему 11 малишана

Кутак за најмлађе - одељење Вртића у Божетићима

Кутак за најмлађе - одељење Вртића у Божетићима

Након Акмачића и Кокиног Брода, и у Божетићима је почела са радом мешовита група малишана узраста од три до шест година који похађају обавезни предшколски и програм раног развоја и образовања. Групу чини 11 полазника. Програм који сваког радног дана траје четири сата, бесплатан је за сву децу, реализује га нововарошка Предшколска установа, а одвија се у адаптираној просторији ОШ“Кнезови Рашковићи“.

Са децом са подручја Божетића, Божетићког Трудова, Дебеље и Буковика ради васпитачица Данијела Дрчелић, која истиче да су се малишани у протеклих месец дана, од када је отворено ово одељење, већ адаптирали на нову средину и обавезе.

-Кроз образовни програм прилагођен њиховом узрасту, уз дружење и игру, деца се социјализују, што и јесте највећи значај овог пројекта. Рад са децом различитог узраста има бројне предности. Ови млађи уче од старијих, а старији развијају посебан осећај супериорности, али и емпатије и бриге према млађима. Родитељима шаљемо поруку да је малишанима место у колективу, међу другом децом, како би лакше и брже развијали социјалну и емоционалну интелигенцију, успешније решавали конфликте и учили да се прилагођавају новим условима и другарима – наглашава Дрчелић и додаје да малишани у овој групи заправо уче да буду деца, јер одрастају поред старијих чланова сеоског домаћинства у којима се пуно ради и где чак и најмлађи имају обавезе.

Подршку у отварању мешовитог одељења у овом делу општине пружила је и локална самоуправа.

-Ово је важан и значајан пројекат Општине, Вртића, божетићке Основне школе и Школске управе са седиштем у Ужицу.Сви заједно смо на истом задатку да нам садашње и будуће генерације буду остану на овом подручју, буду срећније и образованије, рад и услови у васпитно-образовним установама што квалитетнији, а живот на селу лакши и бољи. Малишани са села заслужују да им се обезбеде исти или бар слични услови за квалитетан рани развој баш као и њиховим вршњацима у граду, којима су, иначе, сви остали садржаји доступнији – каже за „Варошке новине“ председник општине Радосав Раде Васиљевић и подсећа да се из локалног буџета годишње у образовање улаже преко 100 милиона динара, како за редовно одржавање и инфраструктуру, тако и за превоз ђака, награђе најбољим студентима и ђацима, реконструкцију терена и игралишта, помажу се и деца из материјално угрожених породица, дарују се поклони поводом празника, финансира се летовање првака и многе друге активности.


На исток задатку -представници локалне самоуправе и Школске управе јуче у Божетићима

Новоформирано одељење у Божетичима јуче је, осим општинских челника, посетио и руководилац Школске управе у Ужицу Владимир Живановић. Он је оценио да је ово још један добар пример успешне сарадње Министарства просвете И Општине Нова Варош.

-Циљ ове активности јесте да се међу родитељима подигне свест о значају раног васпитања и образовања, који је пресудан за даљи ток развоја личности сваког детета и његовог будућег школовања. Рад васпитача са децом у овом узрасту је непроцењим и незамењив. Оваквим иницијативама се у процес раног васпитања активније укључују и општине, које имају важну улогу у унапређењу рада васпитно-образовних установа. Отварање мешовитих група дугорочно позитивно утиче и на бољи обухват деце при упису у вртић – нагласио је Живановић.

А обухват деце у матичној Предшколској установи је ове јесени већи за око 40 одсто у односу на пре неколико година. “Паша и Наташа”, према речима директорке ове установе Олгице Минић, тренутно има 268 полазника , од којих су 105 предшколци.

-Од 15 малишана са сеоског подручја наше општине стасалих за полазак у предшколско, шест је са територије Месне заједнице  Божетићи. То је свакако мали број, али ако имамо у виду чињеницу да у нашој школи ове године немамо првачића, онда је и то податак који охрабрује – каже директорка осмољетке у Божетићима Ана Аранитовић. Она додаје да је ова школа добар домаћин малишанима из Вртића, а да велику захвалност за опремање просторије за мешовиту групу дугују локалној самоуправи и Школској управи Ужице, као и колегама из појединих васпитно-образовних установа из Ужица и Чајетине који су обезбедили играчке и дидактичка средства.

Јесенас шест предшколаца - Школа у Божетићима

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.