Oпштина Чајетина и Фондација „Дивац“ помажу пољопривреднике

Са скупа на Златибору

Са скупа на Златибору

Инвестициони фонд за пољопривреднике фондације „Ана и Владе Дивац“ и општине Чајетина у ком је кроз конкурс у јулу средства добило 19 призвођача, представљен је на Златибору другим локалним самоуправама.

За 19 пољопривредних произвођача из општине Чајетина одобрена су средства из заједничког фонда општинског „Еко аграра“ и Фондације „Ана и Владе Дивац“, а овај пројекат представљен је другим општинама. Летос спроведени конкурс вредан четири милиона динара је прилагођен потребама малих произвођача и први пут је организован у оваквом облику. Добијена средства у овом фонду се враћају етапно без камате, уз подршку „Еко аграра“ и план је да после три године фонд буде самоодржив и спреман за нове кориснике. Оснивање овог иновативног фонда подржао је УСАИД Пројекат за конкурентну привреду.

-Успешна реализација пилот пројекта у Чајетини представља нови извор финансирања који малим произвођачима омогућава једноставан приступ средствима за инвестирање. Овај модел општини омогућава да створи одржив фонд из кога ће нови корисници моћи да добију средства у наредним годинама. Пошто УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду континуирано ради на развоју, имплементацији и промоцији иновативних извора финансирања за произвођаче и прерађиваче хране, наш циљ је да се овај модел финансирања имплементира у што већем броју општина у Србији. Дивно је што општина Чајетина планира повећање буџета за пољопривреду и што ће све више и више бити фокус њиховог рада тако да је једна од идеја и повећање тог фонда и проширење њихове делатности. То је одлична идеја и надам се заснована на добром искуству од прошле године- рекла је Мирослава Панић из организације УСАИД.

Овај фонд који је намењен пољопривредним газдинствима и удружењима наставак је активности Фондације „Ана и Владе Дивац“ усмерених на пољопривреду.

-Фондација је за десет година подржала више од 1000 газдинстава у Србији, а сада смо развили нови модел за финансирање пољопривредника за који нам је драго да је заживео и да имамо првих 19 корисника. Позивамо друге општине у Србији да нам се придруже и примене овакав модел и обезбеде подршку за пољопривреднике и прерађиваче хране- каже Ана Кошел из фондације „Дивац“.

(Извот: zlatiborpress.rs)

 * * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина
(Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                                       

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.