Уништили тромблонску мину у Кокином Броду

Саветују мештане на опрез: Пиротехничари на послу

Саветују мештане на опрез: Пиротехничари на послу

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије безбедно су јуче активирали тромблонску мину у Кокином Броду, у оквиру редовне акције уништавања неексплодираних убојних средства која се пронађу на територији општине Нова Варош.

Тромблонска мина „изронила“ је недавно у Доњој Бистрици када је опао ниво Потпећког језера, а пронашли су је рибари у муљу на обали. У Општинском штабу за ванредне ситуације кажу да су планинска села још увек пуна убојних средстава заосталих из протеклих ратова, а годишње се пронађе и уништи десетак.

- Мештани често зову да пријаве, а има ту свега од бомби, мина, граната и динамита, па до муниције разног калибра. И све се то, уз велике мере обезбеђења, уништи у позајмишту изнад хидроцентрале у Кокином Броду које је од стране стручних служби предложено за ове послове- каже начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Радивоје Бујишић.

Надлежни упозоравају на опрез, јер свако нестручно руковање заосталим убојним средствима може имати кобне последице.

-И деценијама након производње, оваква сретства имају разорну моћ. Прошле године је у Драглици пронађена ручна бомба из Првог светског рата, а експлодирала је тако јако као да је јуче произведена– каже Бујишић.

Зато је најбоље, саветују надлежни, ништа не дирати. Место на коме је пронађено неексплодирано убојно средство мештани треба да обележе и обезбеде и да о свему обавесте полицију и надлежне општинске службе.

- То је једино безбедно и исправно, али на жалост, уместо да нас послушају мештани често померају, расклапају, додирују или стављају у ватру убојна средства, па смо протеклих година имали више ситуација у којима је само пуком срећом избегнута права трагедија. Тако је у шуми изнад Јасенова један мештанин лане пронашао неексплодирану противградну ракету која има велику разорну моћ и уместо да обезди место и позове надлежне, он је ракету донео до куће у којој живи са породицом.Пиротехничари кажу да само чудом ракета није експодирала приликом ношења, што би имало фаталне последице- каже Бујишић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.