Ђаци снимили документарац о историји школе у Негбини

Млађани аутори документарног филма о историји школе

Млађани аутори документарног филма о историји школе

Због короне у Основниој школи “Гојко Друловић” у Радоињи ове године није било светковине поводом 9. октобра дана школе. Уместо тога , ученици издвојеног одељења у Негбини, њих петнаестак, са својом наставницом српског језика Данком Ивановић, представили свој кратки документарни филм о почецима и историјату школства у овом делу општине, као и бројним активностима школе у последњих неколико година.

Десетоминутни документарац изазвао је велико интересовање јавности, а његово премијерно емитовање путем друштвених мрежа обележили су позитивни коментари и реакције. За свега неколико дана, филм је забележио више од 5.000 прегледа на Фејсбуку.

-Због забране окупљања, дошли смо на идеју да урадимо кратки филм о нашој школи. Деца су са одушевљењем то прихватила и посао смо завршили за непуних десет дана. Мобилним телефоном смо снимили и приказали најлепше кадрове села, школе и њене околине. А ђаци су говорили фрагменте из историјата школства у Негбини, ослањајући се на стари летопис ове образовне установе, која је почела са радом 1906.године. Потрудили смо се и да направимо ретроспективу свега онога што је у школи рађено у последњих осам година – каже за „Варошке новине“ ауторка филма Данка Ивановић, професорка српског језика. Филм је светлост дана угледао захваљујући залагању свих ученика ове осмољетке, а у послу његове монтаже учествовао је и професор историје Александар Савић.

Давни колектив - Наставници Јелена и Саво и домарГојко (у средини)

Документарац, први ове врсте у нововарошком крају, садржи и занимљиве „цртице“ из живота учитеља, ђака, мештана...Тако је рецимо у школском летопису забележено да је установа у почетку носила назив ОШ“Миленко Марковић“, а да је први сеоски учитељ био Милован Кокић. Школа због рата 1914. привремено прекида са радом, а своја врата поново отвара пет година касније, када прва знања малишанима преноси учитељ Милован Селаковић. Осмољетка је током Другог светског рата радила са мањим или већим прекидима. Током своје богате историје, негбинска школа је, како су у фиму казивали њени млађани протагонисти, учествовала и била једна од иницијатора бројних акција и сеоских догађаја и светковина. Ђаци, учитељи и мештани заједно су и уређивали и опремали школу, а након ратова организовали различите друштвено корисне активности.Учествовали су и у изградњи пута Кокин Брод-Драглица, са позоришним комадима наступали у Новој Вароши, приређивали бројне друге културно-забавне програме, које су одржавали чак и на Муртеници. Такмичили су се на спортским борилиштима, учествовали на општинским и републичким смотрама знања, а у летопису је посебно истакнута делатност младих пионира…

-Највеће благо школе били су, ипак, њени ђаци, којих је некада било много више него данас. Занимљив податак је, рецимо, да је учитељ Видоје Кнежевић школске 1957/58. сам учио чак 117 ученика – додаје, између осталог, професорка Данка.

Негбинска школа се радоињској матичној установи припојила 1969. године. Данас ОШ ”Гојко Друловић” броји укупно 65 ђака, распоређених у Радоињи ,Негбини, Рутошима, Кокином Броду и Драглици.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.