Општине Чајетина и Источни Стари Град успоставиле сарадњу

Потписивање повеље у Чајетини

Потписивање повеље у Чајетини

Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, и Бојо Гашановић, начелник општине Источни Стари Град која припада граду Источно Сарајево, потписали повељу о успостављању сарадње ове две општине. Повеља је потписана јуче у Чајетини.

-Желео бих да ово што данас потписујемо траје вечно и да се никад не покида. Данас смо сведоци једног апсурда да се браћа братиме, не нашом кривицом него кривицом неких неразумних људи који су повлачили овакве границе, делили нас али ми ту везу никада нисмо кидали. Наш задатак је да успоставимо и поспешимо сарадњу са Источним Старим Градом на свим пољима, почев од економског, туристичког, спортског и културног – изјавио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

-Сигурно је да је ово само једна круна сарадње са Републиком Српском јер ми смо одавно братска општина и са општинама Трново и Лакташи, а имамо одличну сарадњу и са Бањалуком, Бијељином и Сарајевом. Морам да кажем да је кроз историју народ златиборског краја био везан за Сарајево скоро као и за Београд. Људи који су неговали те везе никада нису ни престајали са тим. Ово је наставак онога што су наши преци започели јер знамо да су некада Ужичани и читав овај крај трговали са свим територијама ка Сарајеву. Знам да вам ускоро предстоје локални избори и не сумњам у успех овог тима који дужи низ година, као и ми, успешно води своју локалну самоуправу, и зато му овиме дајемо подршку – истакао је Стаматовић.

Делегације две општине

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић се захвалио на овом успостављању сарадње и нагласио да је између два простора само једна вештачка линија а да српски народ, у суштини, није подељен, додавши да је увек тако било, и да ће се и у будућности та сарадња наставити.

Гашановић је појаснио да општина Источни Стари Град, обухвата Башчаршију, и да је настала 1992. године из сарајевске општине Стари Град, као и да се ентитетском линијом у дужини од 40 километара граничи са федералним Сарајевом.

-Јако је битно за нас да имамо неку везу са Србијом, да имамо већу гаранцију опстанка на том простору. Заиста, опстати на ентитетској линији и функционисати у овакво време када су изражене дубоке поделе у Босни и Херцеговини је тешко. Свака добра реч, нешто што би нам неко препоручио, помогао и иницирао много нам значи. Зато нам је битно да смо данас овде, да имамо вашу подршку, да нас осећате као своју браћу, као и ми вас и да наставимо да се развијамо у духу привредне, спортске, културне и сваке друге сарадње - закључио је Гашановић.

Након потписивање повеље о успостављању сарадње, председници су разменили поклоне, тако да је настављена традиција да општина Источни Стари Град својим пријатељима поклања гусле.

На поклон гусле

(Извор: Општина Чајетина)
* * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина
(Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                                              

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.