Од кубика 100 динара за шумске путеве

У државним шумама код Нове Вароши се годишње посече 20000 кубика

У државним шумама код Нове Вароши се годишње посече 20000 кубика

 

„Србијашуме“ ће од сваког кубика посеченог у државним шумама издавајати у просеку 100 динара за поправку шумских путева, након бројних притужби локалних власти и мештана. У општини Нова Варош која је била најгласнија, кажу међутим да то није довољно и да ће од шумара тражити да поправе и сеоске и засеочке путеве које су уништили камиони претоварени балванима и огревним дрветом.

Према одлуци Управног одбора „Србијашума“ која је званично на снази од Нове године, накнаду за коришћење камионских путева шумари ће наплаћивати према дужини деонице која се користи, а трошак ће пасти на терет купаца грађе. За деонице до пет километара накнада је 55 динара , на деоницама до 10 километара 84 динара, а на деоницама дужим од тога 112 динара по кубном метру транспортоване грађе.

- Средства ће бити искоршћена само за поправку шумских путева које ми градимо и одржавамо и који се воде као наше основно средство. Годишње у шумама код Нове Вароши, Прибоја и Пријепоља изградимо око 10 километара таквих путева - каже за наш лист директор Шумског газдинства у Пријепољу Милан Баранац.

Мештани планинских села годинама су са шумарима на ратној нози јер им камиони натоварени трупцима ломе и онако лоше саобраћајнице за чије су асфалтирање често издвајали и из сопственог џепа. Прете и рампама и блокадом, јер Шумско газдинство окреће главу на учињену штету, а узалуд су постављене и табле о дозвољеном терету.

- Одговорно тврдим да из државних шума годинама није изашао ни један камион претоварен грађом, а редовно нас контролише и инспекција. Утовар грађе из прватних шума није под нашом контролом, па немамо ни обавезу да улажемо у локалне путеве који су општинско власништво. Редовно плаћамо ренту за газдовање шумама која годишње износи око 16 милиона динара, а општина би морала да део тих средстава издвоји за инфраструктуру - каже Баранац.

Како се очекује, шумари ће у Новој Вароши на име накнаде убрати око два милиона динара јер се у државним шумама на територији наше општине годишње посече око 20.000 кубика. Познаваоци прилика кажу, међутим, да су то мала средства за озбиљне радове а то потврђују и подаци „Србијашума“. Према њима, изградња километра новог пута шумаре кошта три а поправка до два милиона динара.

- То јесу мала средства, али охрабрује, за почетак. Истрајаћемо, међутим, у захтеву да се шумари укључе и у поправку локалних путева које ломе камиони са грађом, а формираћемо и комисију која ће да процени насталу штету.У прилог им не иде ни стање у државним шумама. Читави шумски комплекси су без путева, а тамо где их има у лошем су стању јер им је само битно да посеку грађу. Због тога су нам шуме праве атомске бомбе јер у случају пожара ватрогасци не би могли да интервенишу – каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.