У Чајетини подељено још 70 ауто седишта за децу

На корист - са поделе у Култуном центру на Златибору

На корист - са поделе у Култуном центру на Златибору

Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина поделио је својим суграђанима нових 70 ауто седишта за децу. Акцију су помогли Општина Чајетина и Центар за промоцију безбедности саобраћаја. Организује се два пута годишње, под слоганом деца су будућност света и да нам је њихова безбедност на првом месту.

Акцијом поделе бесплатних ауто-седишта за децу Општина Чајетина покренула је 2018. године у сарадњи са Светом за безбедност саобраћаја. На ову активност су их покренули подаци Полицијске управе Ужице који су показивали да се ауто седишта користе у свега 52 до 60 посто возила, што је био поражавајући податак због чињенице да се њиховим некоришћењем деца- путници излажу великој опасности.

У последњих пет година међутим у Србији је значајно повећан проценат употребе дечијих ауто седишта управо захваљујући оваквим акцијама.

-У Србији око 60 посто родитеља користи ауто-седиште . Чајетина је далеко изнад тог просека и заиста сјајне резултате су овде постигли.На нама је да урадимо онај други део приче. Дакле , није довољно само да имате ауто- седиште већ морате и правилно да га користите да би заштитили своје дете- каже из Марија Јовановић из Центра за промоцију безбедности саобраћаја.

Статистички подаци говоре и то да је од почетка 2019. до сада у Србији у сабраћајним несрећама страдало десеторо деце, од тога седморо који су били путници у аутомобилу.

-Неко ко није доживео незгоду не схвата како то изгледа у трену незгоде и на нама је да им објаснимо шта се дешава и зашто су битна та ауто седишта без којих смо ми одрастала, па старији кажу како смо ми преживели и ништа нам не фали. Како да објаснимо зашто сад нашој деци требају ауто седишта? Јако је битно да им објаснимо да је то битно само у оном случају ако дође до незгоде. Када дође до незгоде, свако од нас постаје неколико десетина пута тежи. Беба од три килограма у трену незгоде при брзини од 50 км на сат постаје педесет пута тежа, значи – 150 кг! (А да не причамо о старијој и тежој деци). У том моменту, колико год да волите своје дете, не можете да га задржите у наручју- објашњава Марија Јовановић.

У последње три године, захваљујући јачању свести и самој одговорности родитеља, као и едукацији која се врши приликом доделе ауто седишта, подаци за општину Чајетина су се побољшали, и то у сваком погледу.

-Између 2018. и 2019. године имамо 20 беба више. Ја се надам да ће та тенденција раста новорођене деце бити евидентирана и у овој години тако да очекујем да ћемо до краја 2020. имати још једну поделу седишта како би све новорођене бебе биле дароване овим корисним поклоном - каже Марија Јеремић, помоћник председника општине Чајетина.

Иначе, у оквиру ове године чајетинска општина је издвојила 104 милиона динара за разне видове социјалне заштите, између осталог и за овај вид подршке родитељима са децом.

* * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина
(Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                                                     

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.