И догодине пецање на Увцу по старим ценама!

Годишња дозвола 5.000 динара

Годишња дозвола 5.000 динара

Лепа вест за риболовце. На водама у Специјалном резервату „Увац“ и наредне године пецаће се по старим ценама. Неће поскупети ни дозвола за рекреативни риболов на рекама и језерима која су ван заштићених подручја, а са којом се у нововарошком крају може једино пецати на делу Лима у Бистрици.

Како је саопштило Министарство заштите животне средине, правилник о дозволама за рекреативни риболов у 2021. већ је донет и примењиваће се од 1. јанура. Према њему, годишња дозвола за пецање на Увачком, Златарском и Радоињском језеру и њиховим притокама износиће 5.000 динара за све категорије и са њом се не може пецати на другим водама. Непромењена је и цена дневне и седмодневне дозволе и она износи 1.000, односно 2.000 динара.

-Ове године имаћемо око 700 риболоваца са годишњим дозволама што је знатно више него прошле када смо продали 520. Вероватно је на то утицала корона. Бежећи од вируса многи су изабрали одлазак на воду, па су се штапа дохватили и они који годинама нису ишли на пецање. Боље су се продавале и друге две врсте дозвола- каже Новак Пејовић, управник рибарског подручја Резервата „Увац“.

У водама овог дела Србије живе 24 рибље врсте, а највише се пецало на Увачком језеру. Риба је летос добро радила, а вађени су и рекордни примерци. На Златарском језеру није, међутим, све ишло глатко.

-Риболовци се на Кокином Броду с правом љуте због бахатих појединаца који су на глисерима и скутерима дивљали језером. Нису водили рачуна куда возе, улазили су у заливе, кидали струне и плашили рибу- каже Пејовић.

Цена годишње дозволе за рекреативни риболов у Србији, са којом се не може пецати на водама Резервата „Увац“ и у другим заштићеним подручијма, остала је 7.000 динара. Старији од 65 година, жене и лица са телесним оштећењима од 60 до 80 процената ову дозволу плаћаће 3.500, а остале повлашћене категорије 600 динара.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.