Индустрија у благом опоравку

У Златиборском округу производња већа за 5,4 посто: из погона

У Златиборском округу производња већа за 5,4 посто: из погона "Слоге"

Индустријска производња у десетак општина Златиборског округа, које покрива Регионална привредна комора са седиштем у Ужицу, забележила је у 2016. раст од 5,4 одсто у односу на претходну годину. Први пут у последње време је тај раст је већи од укупно оствареног на нивоу Републике, на чијој је територији забележено повећање од 4,6 процента. У односу на 2015. годину, вредност спољнотрговинске размене на подручју Региона већа је за 2,3 одсто и укупно је износила око 1,1 милион долара. Плате су, међутим, у овом делу државе биле значајно ниже од државног просека, а и потрошачке цене су у истом периоду повећане за близу два процената.

Према подацима ужичке Привредне коморе, сва три сектора индустрије остварила су раст обима прозводње : прерађивачки за 4,3 одсто, снабдевања електричном енергијом за 6,3 и рударства за чак 35,7.

- Од укупно 17 индустријских грана заступљених на подручју Региона, чак 11 је остварило раст производње, док је у њих шест забележен пад. Највећи раст био је у производњи прехрамбених производа, пића, текстила, гуме и пластике, металних и производа од неметалних минирала, намештаја,снабдевања електричном енергијом, док су најнижи индекси физичког обима забележени у производњи одевних предмета, коже, дрвета, машина и опреме, као и хемикалија и хемијских производа – наводи се, између осталог у извештају РПК за град Ужице и општине Нова Варош, Чајетина, Пријепоље, Прибој, Косјерић, Ариље, Сјеница, Пожега , Бајина Башта и Ивањица.

Ниво просечне зараде исплаћене на подручју Златиборског округа у децембру прошле године, значајно је нижи од републичког просека. Она је у нашем Региону износила око 55.398 динара, што чини 88 одсто државног просека. Највиши ниво зарада остварен је у Севојну (71.460), Ужицу (66.468), и Косјерићу (61.150), а најнижи у Ариљу (40.607) и Ивањици (43.238).Просечна лањска зарада у општини Нова Варош износила је 46.685 динара. Од 25 округа, Златиборски се повисини зараде налази на 12 месту.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.