Сећање на јунаке пробоја Солунског фронта

Из Чајетине учествовало 3.500 бораца

Из Чајетине учествовало 3.500 бораца

Само из малене Чајетине је у Првом светском рату учествовало 3.500 бораца, међу којима је био и пуковник Коста Смиљанић из Љубиша, највећим делом рата комадант Дринске дивизије, коме су се Златиборци одужили подизањем споменика у парку поред Краљевог трга на Златибору. Србија и Република Српска од ове године у форми празника славе 15. септембар, дан када је 1918. године у Првом светском рату пробијен Солунски фронт и када је српски војник незаустављиво кренуо да истера непријатеља из своје отаџбине. Овим празником слави се и српска застава, коју управо ти јунаци одбране Србије нису ни за живу главу хтели да оставе непријатељу. Са поносом се сећамо предака из наше славне историје и свим срцем се трудимо да будемо њихови достојни наследници – изјавио је  председник општине Чајетина Милан Стаматовић, додајући да је управо јединство свих српских родољубе, ма где се налазили у матици и расејању, неопходан услов за опстанак српског народа и српског имена.

-Сећајући се жртве наших предака- додао је Стаматовић,- не можемо а да се не сетимо и наредбе српске Врховне команде уочи пробоја Солунског фронта: „Сви комаданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Треба дрско продирати – без починка до крајњих граница могућности људске и коњске снаге. Са непоколебљивом вољом и надом у Бога – јунаци, напред у отаџбину“. На челу 140.000 српских војника (међу којима је било око 25.000 добровољаца) био је војвода Живојин Мишић, док је комадант пробоја Солунског фронта био француски генерал Франше д Епере, чије речи да „српског војника није могла да прати француска комора са коњаницима“ и дан-данас одзвањају у нашим ушима, посебно када се сећамо тих наших предака, који су нам донели слободу у којој и данас уживамо.

-Млади нараштаји који представљају нашу будућност би требало да се сећају и речи тадашњег министра спољних послова САД Роберт Лесинг који је, одушевљен налетом српског војника на Солунском фронту, рекао: „Када се буде писала историја Првог светског рата њен најславнији одељак носиће назив Србија. Српска војска је учинила чуда од јунаштва, а српски народ претрпео је нечувене муке и такво пожртвовање и храброст не могу проћи незапажено – они се морају наградити“- закључио је Стаматовић.

(Извор: Општина Чајетина)

 * * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту "Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина
(Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                                      

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.