У Ојковици убрали пухару тешку скоро пет килограма!

Убрао унук, сликао се деда: Маријан Роговић

Убрао унук, сликао се деда: Маријан Роговић

У њиви на Лазовом брду, Маријан Роговић пронашао је гљиву пухару, вероватно највећу икад убрану у шумама изнад Златарског језера. Величине је скоро три фудбалске лопте и тешка чак 4,6 килограма, па најстарији мештани кажу да у свом животу нису видели ништа слично.

Џиновску пухару је у Ојковици убрао млађи Маријан Роговић који ових дана слави пунолетство, али је сликање са необичним уловом препустио деди Маријану (70) по коме је добио име.

-Данима се белела као снег у трави иза крушке, наспрам наше породичне куће. Прво сам мислио да је ветар донео пластичну кесу. Послао сам унука да провери о чему се ради. Нисам могао ни претпоставити да је у питању печурка, а он је ето убрао грдосију- каже поносно старији Маријан Роговић.

Пухара је, кажу познаваоци гљива, јестива и укусна док је млада, па ће ова из Ојковице завршити на трпези.

-Предао сам је једном од локалних откупљивача, а он ће је, каже, послати свом газди у Италију, где је пухара често на менију сладокусаца. Пухара се код нас не откупљује, па за њу није формирана ни откупна цена, али смо се лако договорили- каже Роговић.

Временске прилике су овог лета погодовале печуркама, па су родиле као никада пре. У бербу се дало и старо и младо, а вештији дневно могу да уберу и до двадесетак килограма лисичарке и вргања. 

-Печурка је издашно родила и има је на сваком кораку, али немамо времена за бербу. Доста је посла око имања и стоке, па повремено наберемо тек по који килограм за јело- каже Роговић.  

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.