"Укуси Златара" пред туристе уз подршку Општине Нова Варош

Помоћ путем конкурса : потписивање уговора о донацији

Помоћ путем конкурса : потписивање уговора о донацији

Нововарошанка Ана Мутавџић (38) ускоро ће понудити традиционалне специјалитете туристима на Златару захваљујући пројекту који је добио финансијску подршку Општине Нова Варош.

Локална самоуправа недавнои је путем конкурска понудила 380.000 динара за програме из области омладинског и женског предузетништва. Пристигле су свега две пројекта, али како један није испунио критеријуме конкурса, средства из општинске касе за покретање сопственог бизниса добила једино Ана Мутавџић за пројекат „Укуси Златара“.

-У типској брвнари, која се налази у срцу туристичке зоне на Златару, планирам продају традиционалних производа и гурманских специјалитета који се могу пробати само у нашем крају – каже за „Варошке новине“ Ана Мутавџић.

-Средства Општине, уз стотинак хиљада динара сопственог улагања, биће ми довољна да покренем производњу и своје производе пласирам туристима којих је на овом подручју из године у године све више. С обзиром на то да сам незапослена, то ће ми много значити јер ћу бити од користи и себи, и породици, и друштву, а очекујем да ћу са зарадом моћи да „закрпим рупе“ у кућном буџету- каже Ана.

Ана је по занимању трговац и већ годинама уназад обија прагове на шалтерима тржишта рада. Одлучила је да, како каже, судбину узме у своје руке и постане предузетница.

-Шансу видим у производњи и преради здраве хране и планирам да напредујем у овом послу. Захвална сам Општини што је подржала моју идеју и помогла ми да покренем сопствени бизнис. Апелујем на наше жене које су без посла да се више активирају, прате конкурсе, распитују се, информишу из медија и свих других извора како да евентуално дођу до почетног капитала и опробају се у пословима за које су заинтересоване или имају дара – додаје Ана.

Општинска управа је, иначе, недавно организовала пригодну свечаност поводом потписивања уговора за одобрена средства из области женског предузетништва. Председник општине Радосав Раде Васиљевић је том приликом појаснио да су право на конкурсу имале жене које се налазе на евиденцији тржишта рада, а чији је пројекат испунио све потребне критеријуме јавног позива. Иначе, локална самоуправа већ годинама уназад суфинансира најбоље пројекте из ове области како би подстакла самозапошљавање, као и слабашну предузетничку иницијативу, посебно у популацији жена и младих.

-Разлог за изузетно слаб одзив кандидата на овогодишњем конкурсу је неповољна старосна структура незапослених лица на евиденцији тржишта рада и прилично неразвијен предузетнички дух. Субвенцијама из буџета и другим мерама покушаћемо да у наредном периоду поправимо негативну слику посебно у осетљивим групама становништва- каже председник општине Раде Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.