Почиње школа, настава по новим правилима !

У градској школи 600 ђака: Стара зграда ОШ

У градској школи 600 ђака: Стара зграда ОШ

Ученици првог и петог разреда данас ће у школу, док настава за остале основце у Новој Вароши почиње сутра, 1. септембра.

У складу са препоруком Министарства просвете, пријем ученика 1. разреда ОШ “Живко Љујић“, одређивање учитељица и одељења биће у понедељак, 31. августа у 16 часова. Истог дана  у 17 часова одржаће се пријем ученика 5. разреда и упознавање са одељенским старешинама. Пријем оба разреда биће у дворишту старе школе.

Ношење маски је обавезно за све – и просветаре и ђаке, а из школа апелују на родитеље да обрате више пажње на своје школарце и у случају појаве првих симптома короне не доводе децу у школи и потраже помоћ у локалној ковид-амбуланти.

-Нововарошке школе спремно дочекују нову школску годину, уз обавезу поштовања свих препоручених превентивних мера заштите од цовид-а 19 и доследну примену упутстава Министарства просвете о организацији наставе – каже за „Варошке новине“ председник локалног Актива директора Ристо Поповић, и директор градске ОШ“Живко Љујић“.

Иако ће се школска 2020/21. по моделима наставе и организацији потпуно разликовати од претходних, у овдашњим образовним установама успели су, ипак, да за кратко време консолидују редове и прилагоде се још увек неповољној епидемиолошкој ситуацији изазваној ширењем корона вируса. Евентуални проблеми ће се, према тврдњама надлежних, решавати „у ходу“ , а како ће све то функционисати у пракси, остаје да се види већ од 1.септембра, када званично почиње нова школска година.

У основним школама ће се, према смерницама ресорног Министарства, смењивати непосредна и настава на даљину, док ће се у средњим школама примењивати искључиво комбиновани модел.

-Ученици нижих разреда ићи ће сваког радног дана у школу и похађаће наставу у трајању од највише четири часа. Час је, иначе, скраћен на 30 минута. Ђаке делимо у две групе ако одељење броји више од 15 ученика и потрудићемо се да сви они наставу похађају у првој смени. Изборне програме комбиноваћемо са он-лајн наставом. Основци од петог до осмог разреда наставу ће похађати по комбинованом моделу. Он подразумева да, на пример, ученици петог и шестог разреда долазе у школу понедељком, средом и петком, а у уторком и четвртком не, а за то време ђаци седмог и осмог долазе на наставу, па се следеће седмице ротирају – појашњава Поповић и истиче да ће ђаци одговарати искључиво током непосредне наставе, када ће бити и оцењивани, а да ће сви они који из неког оправданог разлога не могу долазити у школу, имати могућност да наставу прате на специјализованим каналима РТС-а.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.