Златиборска гондола пуштена у пробни рад

 Од Златибора до Торника за 25 минута (Фото: Општина Чајетина)

Од Златибора до Торника за 25 минута (Фото: Општина Чајетина)

Панорамска гондола између Златибора и Торника јуче је пуштена у пробни рад, а прве путнике примиће већ од октобра. Са својих девет километара најдужа је панорамске жичаре на свету и јединствена атракција од које се очекује да да нови замајац развоју туризма на овој планини и читавом крају.

Гондола у чију је изградњу општина Чајетина из сопствених средстава уложила 13 милиона евра, повезаће туристичко насеље Златибор и највиши врх ове планине Торник, уз висинску разлику од 531 метар. Гондола ће имати и једну међустаницу на пола трасе, код језера у Рибници, а путовање од почетне до крајње станице трајаће 25 минута. Гондола ће носити 55 путничких кабина са по 10 места и моћи ће да превезе 600 путника на сат.

У општини Чајетина кажу да ће се средства уложена у радове вратити кроз десет година. Захваљујући овој инвестицији, како се очекује, Златибор ће веома брзо постати најпосећенија туристичка дестинација у Србији и региону са 10 милиона ноћења годишње.

-Улагања општине Чајетина у изградњу гондоле већ почињу да се исплаћују кроз увећану тражњу за инвестиционим потенцијалима на Златибору и околини, новим садржајима и генерисању нових улагања. Очекујемо да ће сви гости Златибора бити наши корисници, а потрудићемо се да не заостајемо са садржајима за светски познатим атракцијама. Реализација уређења и планског коришћења простора дуж трасе гондоле је посао који нам предстоји у наредном периоду, уз изградњу управне зграде на почетној станици и садржаја комерцијалне туристичке понуде гондоле и целе дестинације- рекла је Бојана Божанић, директорка ЈП „Голд гондола“.

Свечано : Бојана Божанић, Милан Стаматовић и Арсен Ђурић

Изградња гондоле на Златибору званично је почела на Преображење 2015. године, постављањем и освештавањем камена темељца. Пробни рад трајаће око 45 дана, током њега биће обављена сва потребна тестирања након чега ће и званично бити стављена у функцију и почети да редовно превози путнике.

-Заслугом локалне самоуправе која је одолела свим препрекама и искушењима у том подухвату, остварује се јединствена инвестиција у туризму Србије. Сваку препреку смо прескочили и ишли даље, јер радимо за свој народ и своју државу. Желели смо да људи виде Златибор из једне друге перспективе. Ми волимо своје место и своју државу и зато нико није могао зауставити овај пројекат- каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

                                                                                                   * * *

Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина

                                                                                   

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.