Због короне одложени 18. Сусрети братства Љујића

Традиција : Љујићи 2013. на дружењу у Косатици на Златару

Традиција : Љујићи 2013. на дружењу у Косатици на Златару

Чланови фамилије Љујић неће се дружити овог лета на традиционалним сусретима братства, први пут након што су они установљени 2003. године. Осаманаести по реду скуп Љујића планиран за 29. август одложен је због епидемије короне, и одлуком организационог одбора биће одржан тек када се за то стекну услови.

-Уместо планираног годишњег сусрета одржаћемо крајем августа телефонску седницу Одбора братства у проширеном саставу, како се традиција не би прекидала. До сада смо имали у низу 17 годишњих сусрета братственика са по неколико стотина учесника. На ове скупове долази доста деце и омладине, што посебно радује и што је гаранција да ће дружење дуго да траје- каже Радоје Љујић из Нове Вароши, секретар Одбора удружења „Братство Љујића“.

Удружење „Братство Љујића“ основано је 2002. године, има своју химну, грб и заставу и једно је од најорганизованијих удружења овог типа на простору бивше Југославије. Први годишњи сусрет браства одржан је годину дана касније у Грнчареву код Бијелог Поља, а следећи у Бистрици код Нове Вароши.

Љујићи, иначе, потичу из села Стожер код Бијелог Поља. Из старе прадедовске куће, из које су на размеђу 18. и 19. века због турског зулума у сеобу кренула седморица браће, развило се братсво које данас , по првој наследној линији, броји преко хиљаду живих потомака.

-Љујићи данас живе у више од 30 држава широм света, а највише нас је у Србији и Црној Гори, и сви славимо Светог Николу. Одржавамо присне фамилијарне везе, а 2004. смо штампали и монографију 'Родослов Фамилије Љујић' у којој су обухваћени сви Љујићи рођени до те године- каже Радоје Љујић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.