Општинска смотра окупила 16 рецитатора

Свеукупни победник: гимназијалка Теодора Мишевић

Свеукупни победник: гимназијалка Теодора Мишевић

Библиотека „Јован Томић“ била је домаћин и организатор у суботу одржане општинске Смотре рецитатора на којој се окупило свега 16 такмичара из три основне и једне средње средње школе са подручја општине.

По оцени стручног жирија, у саставу: председник др Никола Бјелић (професор француске књижевности и културе), Данка Ивановић (професорка српског језика) и Владимир Дулановић (нововарошки песник, глумац и редитељ), најуспешнији на овогодишњем такмичењу рецитатора били су: ученица Гимназије Теодора Мишевић (свеукупни победник смотре), ученица ОШ“Момир Пуцаревић“ из Акмачића Бојана Каплановић (прво место у конкуренцији такмичара од петог до осмог разреда основне школе), и ђак ОШ“Живко Љујић“ из Нове Вароши Орхан Ибишбеговић (прво место у конкуренцији од првог до четвртог разреда).

За друго место у категорији нижег и средњег узраста изборили су се Анастасија Ћирушић и Јован Стојић, ученици једине градске Основне школе. Они ће, заједно са првопласиранима, ових дана наступити и на Окружној смотри рецитатора, која се већ традиционално организује у Косјерићу у оквиру манифестације „Песниче народа мог“. Град на падинама Златара ће од средњошколаца представљати само Теодора јер је она била и једини такмичар у овој категорији.

Песме су на овогодишњој светковини у лепом рецитовању углавном биле примерене узрасту и полу, а говорили су се, поред осталих, и стихови неколико локалних песника (Гордане Боранијашевић, Радојице Перишића, Бојане Пришуњак и Јелене Баковић). Најдоминантнији аутори били су Бранко Радичевић, Слободан Станишић, Ђура Јакшић, Ј.Ј.Змај, Недељко Попадић, Мирјана Булатовић, Гордана Тодоровић...

- Такмичарима је овог пута недостајала боља припремљеност , а могло се више порадити и на логичком акценту и артикулацији односно вештијем преношењу мисаоно-емотивног склопа. Углавном су испоштована општа правила и пропозиције, али је генерални утисак да је потребно уложити много више труда, рада и ангажовања како би ниво припремљености такмичара био на вишем нивоу – каже председник жирија др Никола Бјелић и додаје да је младим рецитаторима у својим интерпретацијама недостајало и мало више темпа и динамике.

Како би се сви заинтересовани за рецитовање боље припремили за наредну општинску смотру, упознали са начином и лепотама казивања поетских текстова, а све са циљем омасовљења смотре и њеног враћања на значајније место у календару културних дешавања, требало би да се у сарадњи са школама поново покрену радионице лепог говора, које се организују у општинама у окружењу, а пре пар година одржаване су при матичној књижевној ризници, сматра директорка Библиотеке Милана Јелић.

- Имали смо недовољно времена за припрему светковине, као и искуства у организацији с обзиром на то да смо први пут били домаћини. И поред тога, Смотра рецитатора је празник поезије. Нововарошки основци и средњошколци, као млади чувари културе говора, пружили су и овпг пута свој несебични допринос у очувању лепоте изговорене речи - истиче Јелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.