Субвенција за вештачко осемењавање крава 1.000 динара по грлу

За бољи расни састав стоке

За бољи расни састав стоке

Из Општинске упарве у Новој Вароши подсећају сточаре да још увек могу поднети захтев за субвенционисање вештачког осемењавања крава зашта је у локалном аграрном буџету опредељено више од два милиона динара. Износ субвенције је хиљаду динара по једном осемењеном грлу, а мера ће се спроводити до утрошка средстава.

Захтев се предаје у Одељењу за привреду и локални економски развој Општинске управе Нова Варош, канцеларија бр.307, сваког радног дана од 08-15 часова. Заинтересовани пољопривредници за коришћење ове субвенције треба да доставе следећу документацију:

-Фотокопију личне карте носиоца газдинства
-Потврду о активном статусу пољопривредног газдинства (Управа за трезор)
-Потврду из Ветеринарске станице о сточном фонду
-Фотокопију картице наменског рачуна
-Фотокопију картона вештачког осемењавања (Потврда из ветеринарске станице о извршеном осемењавању грла)
-Уверење о измиреним обавезама на дан подношења захтева ( Локална пореска администрација).

Ово је само једна од мера из Програма мера за спровођење пољопривредне политике општине Нова Варош. Обновљена је 2018. године након деценију паузе, а све како би се побољшао расни састав и унапредило сточарство. 

Прошле године 541 пољопривредно газдинство поднело је захтев за 2.381 грло, па је за субвенционисање вештачког осемењавања крава из општинског аграрног буџета утрошено 2.381.000 динара. Предходне, 2018. године, за спровођење ове мере издвојено је 2.159.000 динара.

-Ова мера има широк обухват корисника јер на субвенцију могу да рачунају сви сточари, независно од тога да ли су 'мали' или 'велики произвођачи, односно да ли се баве екстезивном или интезивном производњом- подсећају  у Општини Нова Варош.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.