Др Бранко Поповић : У Ковид амбулантама 50 прегледа дневно

Тренутно инфицирано и осам здравствених радника : Др Бранко Поповић

Тренутно инфицирано и осам здравствених радника : Др Бранко Поповић

У последњих неколико дана у Ковид амбулантама при Дому здравља у Новој Вароши прегледа се у просеку дневно око 50 пацијената са симптомима на корону, што је за двадесетак мање у односу на пре две седмице када је инфекција у златарском крају била у пуном замаху. Болнички капацитети су, међутим, и даље прилично попуњени, а међу зараженима је тренутно и осам здравствених радника.

-Епидемиолошка ситуација јесте нешто повољнија, али је стање и даље тешко. Због поприличног броја пацијената са повишеном телесном температуром и респираторним тегобама, при Дому здравља од 7 до 21 сат раде две тријажне јединице односно ковид амбуланте. Ову другу смо отворили пре десетак и више дана како би се смањиле гужве и процес тријаже односно лечења максимално убрзао – каже др Бранко Поповић, директор Дома здравља у Новој Вароши.

-Код пацијената се дијагностификују углавном лакше и средње тешке клиничке слике. На болничком лечењу на интерном и грудном одељењу тренутно се налазе 23 пацијента, углавном средње животне доби, од којих су четири позитивна на корону, а остали чекају резултате тестирања. Наши суграђани са тежом клиничком сликом се на даље лечење и хоспитализацију шаљу у Инфективно одељење Опште болнице у Ужицу. Важно је да грађани знају да се сви пацијенти лече, без обзира да ли су њихови тестови на COVID-19 позитивни, негативни или их још увек чекају- каже Поповић.

У последњих двадесетак дана регистрована су чак 86 новооболела, укупно 122  од почетка епидемије. Поповић каже да се међу инфициранима тренутно налази осам здравствених радника, од којих су двоје на болничком лечењу, а остали се опорављају у кућним условима.

-И поред тога имамо довољно стручног кадра. Лекари, медицинске сестре и све друге службе и немедицинско особље , показују велику пожртвованост и спремност да максимално помогну пацијентима. Заслужују поштовање јер су већ месецима на висини задатка и сами изложени ризику од обољевања. Апелујем зато на грађане да помогну пренапрегнутом здравственом систему и медицинарима тако што ће строго поштовати мере заштите од цовида, пре свега ношењем маски, социјалном дистанцом и што чешћим прањем руку – поручује др Бранко Поповић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.