Заветна молитва код записа на Колашинском брду

За здравље и берићет - Молитва код записа у камену

За здравље и берићет - Молитва код записа у камену

Мештани засеока Соколова у Бистрици и њихове комшије из Мокреча у Дражевићима и јуче су читали заветну молитву за здравље и берићет и ломили славски колач код записа у камену на Колашинском брду. Претходила јој је литија кроз ливаде и поља, предвођена месним парохом, а у засеоцима уз међу изнад магистрале планирају да од заборава отргну и крстоноше које су све до Другог светског рата одавде кретале на сеоску заветину.

Заветна молитва, која се по традицији чита у недељу пред Петровдански пост, ове године окупила је педесетак мештана. Након обреда они су као и њихови преци, наставили дружење уз богату трпезу, у капели крај сеоског гробља у Соколови. Домаћини овогодишње славе били су Раде и Момир Ракетић, док ће идуће године домаћин бити Рајко Чоловић.

Тадиција је обновљена пре шест године, када је власник имања Зоран Колашинац пронашао оштећени запис у облику трпезе и подигао га на тек озидано постоље. Деценијама је лежао заборављен у шушкору и трави, вирио је само ћошак. Трпезу су далеке 1930. године исклесали чувени мајстори каменоресци Милорад Дучић-Амиџа и Борисав Колашинац.

Лане је освештан и заветни спомен-крст подигнут „у славу и част ратницима 1912-1918. из Бистрице, Дражевића и Челица“. По свом изгледу и димензијама јединствен је у нововарошком крају. Висок је 6,3 метра и има челичну конструкцију обложену прохромским лимом, а подигнут је добровољним прилозима мештана.

Молитви предходила литија

Ломио се славски колач

Окупило се педесетак мештана

Заветни спомен-крст види се издалека

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.