Почиње расподела општинских субвенција пољопривреди

Помоћ и у набавци пчелињих друштава (Фото: М. Ковачевић/

Помоћ и у набавци пчелињих друштава (Фото: М. Ковачевић/"Фото Мирко")

Општина Нова Варош расписала је конкурс за расподелу седам милиона динара субвенција из аграрног буџета за ову годину. Од тог износа, 6,5 милиона динара биће подељено на име подстицаја у физичку имовину пољопривредника, док је пола милиона динара опредељено за субвенционисање економских активности које се спроводе у циљу подизања конкурентности пољопривредних произвођача.

Право на субвенцију имају сва регистрована пољопривредна газдинства. Јавни позив за подношење документације отворен је од среде 17.јуна , а захтеви ће се примати све до утрошка опредељених средстава.

Максимални износ повраћаја средстава по једном кориснику износиће 30 до 50 посто укупне вредности инвестиције, без ПДВ-а, у зависности од броја поднетих захтева, с тим што укупан износ субвенције по домаћинству не може бити већи од 80 хиљада динара. Повраћаj уложених средстава  биће за 10 посто већи, уколико су носиоци газдинстава жене и млади до 40 година старости.

Средствима из општинског буџета субвенционисаће се набавка приплодних грла, подизање пластеника и воћњака, куповина пољопривредне механизације, опреме за противградну заштиту и наводњавање, као и набавка нових пчелињих друштава и опреме за пчеларство. Субвенционише се и набавка опреме за прераду млека, као и опреме за производњу ракија и других алкохолних пића.

-Од среде 17. јуна захтеви се могу подносити у Услужном центру Општинске управа Нова Варош, радним данима у времену од 08 до 15 часова. Приликом предаје, сваком захтеву ће се доделити редни број. Након потврде од стране Комисије о испуњености услова из Јавног позива и одобрења захтева, потписује се уговор између Општинске управе Нова Варош и подносиоца захтева.Пренос средстава за субвенције вршиће се током 2020. године, а након потписивања уговора о субвенционисању. Субвенционишу се рачуни наведени у мерама, искључиво из 2020. године- кажу у Општинској управи Нова Варош.

Конкурс за доделу подстицајних средстава намењених пољопривреди за 2020. годину објављен на сајту општине Нова Варош www.novavaros.rs и истакнут на огласним таблама Општинске управе.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.