Сметови коштали милионе!

Снег свакодневно чистило 25 машина

Снег свакодневно чистило 25 машина

Двадесетодневна борба са снежним сметовима током ванредне ситуације коштала је општину Нова Варош више од седам милиона динара.

Ванредна ситуација је 8. јануара уведена у сеоским месним заједницама Јасеново, Бела Река, Акмачићи и Негбина где је било и највише проблема, као и у насељима Брдо и Тиква изнад града, а укинута 30. јануара одлуком Општинског штаба за ванредне ситуације. На чишћењу снега широм општине свакодневно је радило и по 25 машина, а држава је помогла са 7.500 литара нафте.

- Проходне су све саобраћајнице и нема завејаних домаћинстава, па више нема ни потребе за ванредном ситуацијом. Правовремено смо реаговали и спречили веће последице по становништво, али нас је борба са сметовима финансијски исцрпела. Зато смо затражили од Републичког штаба за ванредне ситуације помоћ у мазуту јер су нам залихе на измаку пошто смо током ниских температура станове грејали дан и ноћ. Имамо и обећање да ће нам послати још две и по тоне нафте које су нам одобрене али су у последњем тренутку преусмерене за рад шест ледоломаца на великим рекама – каже председник општине Радосав Васиљевић.

Током ванредне ситуације тешка механизација чистила је више од 900 километара планинских путева, на којима су сметови често били високи и преко три метра.

- Поред мраза који је ледио нафту у машинама, ветар нам је правио највеће проблеме. На планинским превојима и у усецима брзо би завејао већ прочишћено па смо поједине деонице морали да чистимо и више од пет пута. Редовно је чишћен и град, а у пар наврата смо терали и снег из ширег центра. Замерки је било једино на чишћење тротоара. На жалост, Центар за социјални рад није хтео да нам изађе у сусрет и ангажује своје кориснике да лопатама чисте тротоаре и степеништа, што је била пракса претходних година, док у нашем крају нико нема мањи трактор са ножем и солирком који би једини могао да машински одради овај посао. Због тога би требало размислити о куповини адекватне механизације за наредне зиме– каже шеф Општинског одељење за инвестиције Дејан Грбић.

Због снежних сметова срећом није било угрожених људских живота. Општински Црвени крст је на основу информација са терена обезбедио пакете са основним животним намерницама за најугроженија домаћинства, а у достави су им помогли припадници локалне ватрогасне јединице.

- Интервенисали смо у свега 7-8 наврата како би помогли завејанима, јер на срећу за више интервенција није било потребе. Углавном се ради о достави хране, воде и лекова угроженима, до којих су припадници наше јединице често морали да пешаче километрима кроз дубоки снег – каже командир ватрогасне јединице у Новој Вароши Југосав Милетић.
.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.