Мајстор Јука : Уз моторку пола живота !

Не зна за умор - Јусуф Јука Кадрић

Не зна за умор - Јусуф Јука Кадрић

Више од 520 ланаца за моторну тестеру, попут ђердана, стоји окачено на зиду куће Јусуфа Јуке Кадрића у Ражиштима као сведочанство на године које је „потрошио“ у планинским врлетима секући дрва. На прагу је осме деценије, али се и даље попут младића “рве” са моторком и деблима. Каже, тако ће бити док га здравље служи.

Пуних 35 година, скоро пола живота, Јука другује са моторком, и најстарији је по годинама и стажу активни секач у нововарошком крају. Пензију је зарадио у “Пластици” на машини “штампарици”, а обарање стабала и стругање дрва му дођу као хоби, од кога уз напоран рад може лепо и да се заради.

-Стижу ме године и више немам снаге да радим као пре, али се не предајем. А могао сам дневно, у своје време, да на трупчиће исечем и по шест тракторских приколица огревног дрвета, а то је више од 30 просторних метара дрва. Није ми било тешко ни да се попнем у врх оморике од тидесетак метара, и да је онда део по део исечем до дна- прича Јука Кадрић (69).

У нововарошкој општини готово да нема шуме и кладе на којој није стругала Јукина тестера. Хвале га да је вредан, одговоран и поштен, и да му не треба “асистент” док струже. Због тога и има много сталних муштерија, које су спремне да га чекају данима.

-Немогуће је данас израчунати колико сам у свом радном веку исекао дрва, али сигурно је да се ради о хиљаде и хиљаде кубика. Сваки ланац од моторке који чувам истрошен је до максимума, а са једним може да се иструже и више од 300 кубика. Грађу сам секао и у приватним и у државним шумама, за Шумску цела одељења од по неколико хектара- каже Јука.


Чува 520 истрошених  ланаца - Јука Кадрић

Јука је купио прву моторку релативно касно, тек у 34 години живота, и то за своје потребе. Али како то у овим крајевима обично бива, одмах су почели да му стижу позиви на мобу код комшија, рођака, пријатеља, кумова. Брзо се пронео и глас да добро и педантно ради, па је с тестером кренуо и у надницу. Моторка му је каже, помогла да се скући и да ишколује ћерку и сина.

-Рад са моторком јесте тежек али ја га волим, па зато можда и све напоре с лакоћом подносим. Често је глава у торби јер се ради на неприступачним теренима, а мала непажња може да вас скупо кошта и приликом стругања метарских дрва за огрев, мада се то сматра лакшим делом послом. Ја сам на срећу, свих ових година имао свега неколико лакших повреда. У шуму не идем без заштитне опреме и максимално сам опрезан, јер не каже се узалуд, чувај се и бог ће те чувати – каже Јусуф Јука Кадрић.

“ПОДЕРАО” 11 ТЕСТЕРА: Спемам се да купим нову моторку, 12 по реду од како се бавим овим послом. Већ сам замерачио једну. Јесте скупа, 120 хиљада динара кошта, али је најбоља у својој класи. С обзиром на моје године, мислим да је то последња моторка коју ћу купити у животу. За 35 година бављења овим послом променио сам 11 моторних тестера. Увек сам куповао нову и најбољу, јер лепо наш народ каже да без алата нема заната- каже Јука Кадрић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.